Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 76 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında tanık beyanları dinlendi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar eski emniyet müdürü Ramazan Akyürek ve Ercan Gün Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Tutuklu sanık Muharrem Demirkale ve Ali Fuat Yılmazer ise duruşmaya gelmedi.
Aralarında dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve yine dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz'ün de bulunduğu 7 tutuksuz sanığın hazır bulunduğu duruşmada, müdahil Dink ailesini de avukatları temsil etti.
Duruşmada, daha önceki celsede alınan ara karar uyarınca dönemin Trabzon Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlileri Hasan Özalan ve Uğur Erdoğan ile o dönem İstanbul'da görevli emniyet müdürlerinden Yunus Dolar SEGBİS aracılığıyla tanıklık etti.
“Dink ile ilgili bir toplantıya katılmadım”
Tanıklardan Uğur Erdoğan, dava konusu dönemde Trabzon Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğündeki aşırı sol şubesine bağlı tim komutanlığında görev yaptığını belirterek “Orada internet, bilgisayarımız vardı. O bilgisayardan arkadaşlarımız Hrant Dink ve Agos gazeteleriyle ilgili dokümanlara bakıyorlardı. Dink öldürülmeden bir ay öncesi falandı sanırım” dedi.
Bu arkadaşlarının kim olduğu sorulan Erdoğan, “isim olarak tam aklına gelmemesiyle birlikte söz konusu görev arkadaşlarının başçavuş Okan Şimşek ve yardımcısı Veysel adlı bir uzman çavuş olduğunu tahmin ettiğini” söyledi.
Sorulara karşılık, istihbarattaki günlük toplantıların bazılarına katıldığını ancak Dink ile ilgili yapılan herhangi bir toplantıya katılmadığını savunan Erdoğan, Trabzon'da 2007 yılına kadar çalıştığını, sonra tayininin Iğdır'a çıktığını ve o dönem Trabzon MİT Bölge Başkanlığı görevlileriyle kendi konularıyla ilgili paylaşımlarda bulunduklarını ifade etti.
“Devrelerimden duydum, cemaatçiymiş”
Anadolu Ajansının haberine göre, tanıklardan eski Emniyet Müdürü Yunus Dolar da "FETÖ üyeliği" suçundan son görev yaptığı Bilecik'te yargılandığını, etkin pişmanlıktan faydalanarak ifade verdiği için hakkında "ceza verilmesine gerek yoktur" kararı verildiğini söyledi.
Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Emniyet Müdürü Engin Dinç ve eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın FETÖ ile herhangi bir bağlantıları olmadığını öne süren Dolar, tutuklu sanık Ali Fuat Yılmazer'i de İstanbul'da Emniyet Müdür Yardımcısı olduğu için tanıdığını ve “devrelerinden Yılmazer'in cemaatçi olduğunu duyduğunu” aktardı.
Tanık Yunus Dolar, Agos gazetesinin Şişli'de ülkücülerce protesto edildiği 2004’te, Dink'in işyerinin olduğu Şişli ve evinin olduğu Bakırköy ilçe emniyet müdürlüklerine İstanbul emniyetinde Azınlıklar Bürosu sorumlusu olarak gerekli önlemlerin alınması için yazı yazdıklarını, 2005 yılında tayini çıktığı için sonraki süreci bilmediğini söyledi.
Dava yarınki duruşmayla devam edecek. (AS)