200 bin ton toprak
Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Vahit Pişkinpaşa , düzenlediği basın toplantısında, bölgede büyük boyutlara ulaşan erozyon yaşandığını vurguladı ve şunları söyledi:
* 30 bin hektar arazi sel tehdidi altında.
* Bunun bir kısmı da sel suları ile birlikte denize aktı.
* Yörede korkunç bir erozyon var. Milli servet denize akıyor.
* Türkiye'de her yıl Kıbrıs Adası büyüklüğünde toprağı yutan erozyon sözkonusu. İskenderun bölgesinde de tarımsal alana ait 200 bin ton toprağı kaybettik.
* Bunun sorumluları kim? Artık Türkiye aklını başına toplamak, ciddi çözümler bulmak zorundadır.
150 sene geçmesi lazım
* Pişkinpaşa, sellerle kaybedilen toprakların doğada yeniden oluşabilmesi için en az 150 senenin geçmesi gerektiğini söyledi.
Deniz dibi çamur içinde
Arsuz Deresi'nden gelen sel suları nedeniyle, derenin İskenderun Körfezi ile birleştiği noktada, denize doğru 800 metreyi bulan alanı çamur kapladı.
Çamur, aynı alanda deniz suyunu kahverengiye dönüştürdü. Bölgede yağışların sürmesi, erozyon miktarının da artmasına yol açacak.
Antakya normale dönüyor
Bilinen tarihinin en büyük sel felaketini yaşayan Antakya ve çevresinde, dün (09.05.2001) öğle saatlerinde yağışların durmasıyla, yaşam normale dönmeye başladı.
Asi Irmağı taştı sel oldu
Aşırı yağış nedeniyle yıkılma tehlikesi geçirince, Yarseli Barajı'nda bir ünitenin kapağı açılmış ve Asi Nehri taşmıştı. Taşkın da sel felaketini yaratmıştı.
Tahliye çalışması başladı
İki gece, bir gün sürekli yağış alan Antakya ve yöresinde, sular altında kalan binlerce işyerinde, dün sel sularını tahliye çalışmaları hızlandırıldı. İşyeri ve evlerde temizlik çalışmalarına başlandı. Atatürk Caddesi üzerinde bulunan 7 katlı iki bina da çökme tehlikesine karşı boşaltıldı.
Açıkta kalanlar
Hanna Çayı kenarında bulunan gecekonduların yıkılması sonucu, açıkta kalan ve sayıları bini bulan afetzede geçici olarak yakınlarının yanında barınmaya başladı.
Kriz masasına başvurular başladı
Öte yandan Hatay Valiliği'nde kurulan Antakya Kriz Masası'na başvurular da başladı.
Selden zarar gören yurttaşlar, müracaatlarını bu masaya iletiyor. Selden dolayı meydana gelen zararın belirlenmesi için çalışmalar da hızlandırıldı.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı uzmanlarının da yarın Hatay'da çalışmalarına başlayacağı öğrenildi.(AB/YÖ/NU)