Sendika konfederasyonları TEKEL işçilerinin direnişine destek vermek için 20 Şubat'ı "dayanışma günü" ilan etti. Türkiye'nin her yerinden gelen sendika temsilcileri ve işçileri 20 Şubat'ta saat 10:00'da Ankara'da Konak Meydanı'nda toplanacak ve 11:00'de Sakarya Meydanı'na doğru yürüyecek.
Daha sonra TEKEL işçileriyle birlikte sabahlanacak, 21 Şubat Pazar günü de saat 12:00'de kitlesel bir basın açıklaması yapılacak.
Dört konfederasyonun yöneticileri, eylemlerle ilgili takvimi dün (15 Şubat) yaptıkları toplantının ardından açıkladı.
Açıklamayı Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Sekreteri Mustafa Türkel, Devimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Emir Ali Şimşek ve Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu'nun (KAMU-SEN) Genel Sekreteri İsmail Koncuk birlikte yaptılar.
Emek örgütleri "Eylemlerimize tüm emek ve meslek örgütlerini, aydınları, sanatçılarımızı ve tüm halkımızı katılmaya ve katkı vermeye davet ediyoruz" dedi.
Müdahale olursa 81 ilde eylemle yanıt verilecek
Sendika konfederasyonları, ay sonunda TEKEL işçilerine müdahale edeceklerini açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik mesajında da "TEKEL işçilerinin haklı ve meşru mücadelesine bir müdahale olması halinde, anında tüm illerde eylemlerle yanıt verilecek" dedi.
18 ve 19 Şubat eylemleri
18 Şubat'ta dört konfederasyona bağlı sendikaların bütün şubelerine ve asılabilecek her yere "TEKEL işçisinin mücadelesi mücadelemizdir" ve "Kuralsız ve güvencesiz çalışmaya hayır" pankartları asılıyor.
19 Şubat'ta bütün illerde oturma eylemleri ve basın açıklamaları yapılacak. Ardından 20 Şubat'ta Ankara'da olmak üzere yola çıkılacak.
TEKEL işçilerinin direnişi 64. gününde
Kapatılan TEKEL yaprak tütün fabrikalarının işçileri, var olan haklarıyla başka kamu kurumlarında çalışabilmek istiyor. Bugün, bunun için başlattıkları direnişlerinin 64. günü.
TEKEL işçileri, uygulamada kendilerini toplu iş sözleşmesi ve grev hakkından yoksun bırakan, ücretlerini ve tazminatlarını düşüren, ertesi yıl çalışma güvencelerinin olmadığı Devlet Memurları Yasası'nın "geçici personel" başlıklı 4C maddesi kapsamında değil, İş Kanunu kapsamında başka kamu işletmelerinde çalışmak istiyor.
Hükümetse, 4C'nin esasına dair bir değişiklik yapmadığı süreç boyunca, işçilere yalnızca iyileştirmeler sundu. Bunlar ücretlerin iyileştirilmesi, çalışma süresinin 11 aya, izin süresinin 22 güne çıkarılması, kıdem tazminatını eklenmesiydi. (TK)