Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 4+4+4 diye bilinen eğitim yasası ile yeniden şekillenen ilkokul ve ortaokulların tabi olacağı haftalık ders çizelgesine dair bir taslak hazırladı. Taslağın yürürlüğe girmesi için önce Talim ve Terbiye Kurulu'nda kabul edilmesi gerekiyor.
Taslakta yer alan önemli noktalardan biri eğitim süresinde bir uzama olmaması. Ders saatleriyle birlikte eğitim iş günlerinin de uzayacağı tartışılıyordu. Taslakta 180 eğitim iş gününe devam edildiği görülüyor.
Ders saatleri artacak
Taslağa göre yabancı dil ilkokul ikinci sınıfta okutulmaya başlanacak. 2-4. sınıflar haftada iki saat, 5-8. sınıflar ise haftada dört saat yabancı dil dersi görecek.
Taslakta zorunlu dersler için haftalık ders saatlerinin arttırılması öngörülüyor. Ders saatleri 1. sınıfta 25'ten 26'ya, 2. sınıfta 25'ten 28'e, 3. sınıfta 25'ten 28'e, 4. sınıfta 26'dan 30'a çıkarılıyor.
Keza ortaokulda da ders saatleri artıyor. Taslakta ortaokulda zorunlu ve seçmeli derslerle birlikte 5. sınıftaki haftalık ders saati 30'dan 36'ya, 6. sınıfta 30'dan 36'ya, 7. sınıfta 30'dan 37'ye ve 8. sınıfta 30'dan 37'ye çıkarılması planlanıyor.
Zorunlu dersler arasına yeni dersler ekleniyor: İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi. Ancak bu dersleri sadece ilkokul 4. sınıflar görecek.
1. ve 2. sınıfların Türkçe dersi azalacak, Oyun ve Fiziki Etkinlikler adıyla günde bir saat yapılacak zorunlu bir ders başlatılacak.
1. sınıflar ayrıca haftada 10 saat Türkçe, 5 saat matematik, 4 saat hayat bilgisi, bir saat müzik, bir saat de görsel sanatlar derslerine katılacak.
Fen ve Teknoloji dersinin adı değişerek Fen Bilimleri olacak ve 3. sınıfta başlayacak.
Seçmeli dersler altı grupta
Kamuoyunda çok tartışılan seçmeli dersler ise taslakta altı grupta toplanarak yer aldı: Din, Ahlak ve Değerler; Dil ve Anlatım; Yabancı Dil; Fen Bilimleri ve Matematik; Sanat ve Spor; Sosyal Bilimler.
Bu altı grupta bulunan dersler ise şöyle:
Din, Ahlak ve Değerler: Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed'in Hayatı, Temel Dini Bilgiler. İsteğe bağlı olarak İslam, Hristiyanlık, Musevilik ve Alevilik'e dair bilgiler verilebilecek.
Dil ve Anlatım: Okuma Becerileri, Yazarlık ve Yazma Becerileri, Yaşayan Diller ve Lehçeler, İletişim ve Sunum Becerileri.
Yabancı Dil: Bu seçmeli ders grubunda okutulacak yabancı diller Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek.
Fen Bilimleri ve Matematik: Bilim Uygulamaları, Matematik Uygulamaları, Çevre ve Bilim, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım.
Sanat ve Spor: Görsel Sanatlar (resim, geleneksel sanatlar, plastik sanatlar gibi); Müzik (Türk halk ve sanat müziği, müzik enstrümanları, diğer müzikler); Spor ve Fiziki Etkinlikler, Drama, Zeka Oyunları.
Sosyal Bilimler: Halk Kültürü, Medya Okuryazarlığı, Hukuk ve Adalet.
Her öğrenci her ders yılında en az dört ders seçecek. (YY)