*Simay Bülbül "Fanustaki Çocukluk". Sanatçı hayatlarının odak noktası oyuncak yerine maske olan çocuklar için Lego'dan bir maske üretti.
Hayatımızın merkezine taşınan maskeler, bu kez sanatçı ve tasarımcıların yorumlarına konu ediliyor, yarattığı farklı çağrışımlarla ele alınıyor.
Baksı Müzesi'nin yeni sergisi "Maske/Çağrışımlar", 20 sanatçı ve tasarımcının "maske" yorumlarını bir araya getiriyor. Sergi, açık kaldığı süre boyunca eşzamanlı olarak müzenin web sitesinde çevrimiçi izlenebilecek.
Enis Karavil "2020.313." Apple Watch'un sesli komut özelliğinden ilhamla maskenin ardında konuşan bir sese ve gelecekteki muhtemel iletişim senaryolarına odaklanıyor.
Sanatçı ve tasarımcılar fotoğraftan performansa, kefen bezinden Lego'ya, tuvalden mobilyaya farklı nesne ve malzemeyle maskeyi farklı açılardan sorguluyor.
15 Mayıs 2021 tarihine kadar açık kalacak sergide eserleriyle yer alan isimler şöyle: Alp İşmen, Aykut Erol, Beyza Boynudelik, Enis Karavil, Felekşan Onar, Ferhat Özgür, Fırat Engin, Gülcan Şenyuvalı, Gülten İmamoğlu, Halit Berker, Hatice Gökçe, İrfan Önürmen, Mehmet Dere, Mehmet Kavukçu, Merve - Kerem Ariş (UNIQKA), Mike Berg, Mustafa Horasan, Özlem Süer, Sinan Logie ve Simay Bülbül.
Fırat Engin "Otoportre 2020". Neon malzemeyi dijital bir portre fotoğrafı ile birlikte kurguluyor, "şimdi"yi içeren ama geleceğe dönük bir çalışma olarak sunuyor.
Sergiyi Prof. Hüsamettin Koçan, Feride Çelik, Banu Çarmıklı ve Özlem Yalım'dan oluşan bir sanat kurulu şekillendirdi. Kurul üyeleri, sergi içeriğinin "maskeyi aynı zamanda bir kavram olarak boyutlandırma" temelinde geliştiğini söylüyorlar:
Aykut Erol "Love Mask." Aşkın maskesini yorumluyor. Nefes alışlar, kokular, sesler ve sonunda ruhlar iç içe geçiyor, sanki iki vücutta tek bir kalbin atışı duyuluyor.
"Bugün maske, belki de daha önce hiç olmadığı kadar gündemde, günlük yaşantımızın ta içinde... Maskelerimizin ardından iletişim kurmaya çabalıyoruz. Hayatımızın merkezinde maskeli konuşmalar, maskeli buluşmalar, maskeli vedalar var artık... Maskenin, aynı zamanda bir kavram olarak boyutlandırılmasını, sanatçı ve tasarımcılardaki çağrışımları ile yaratıcı eyleme konu edilmesini bu yüzden arzuladık. Bir grup sanatçı ve tasarımcıya çağrıda bulunarak, maskeyi en geniş anlamda yorumlamalarını önerdik. Böylelikle, yaşantımızda pek de olumlu nitelendirilmeyen bu nesneye ilişkin algının, farklı yorumlar ve dışavurumlar ile genleşmesini, zenginleşmesini hedefledik. 'Maske/Çağrışımlar' sergisinin izleyiciler üzerinde yeni sorulara, farklı çağrışımlara yol açmasını diliyoruz."
(AÖ)