Oluşumun değişiklikle ilgili 301. maddeye gerekçesi; "Maddeyle, uygulamada, ifade özgürlüğü açısından kabul edilemez sonuçlar yaratan ve toplumsal barışı tehdit eden olaylara zemin hazırlayan TCY'nin 301. maddesi yürürlükten kaldırılarak, ifade özgürlüğünün güvence altına alınması ve toplumsal barışın sağlanması amaçlanmaktadır".
"İfade özgürlüğünün korunması esas alınmalı"
301. maddenin yürürlükten derhal kaldırılmasını talep eden oluşum bu talebe ilişkin görüşlerini şöyle sıralıyor:
* TCY 301. madde, içeriği itibariyle devleti ve kurumlarını yurttaşlarına karşı tabulaştırarak korumakta olan çağdışı bir düzenleme.
* Böyle bir yasanın uygulanması hangi kavramsal çerçeve içinde olursa olsun, kabul edilemeyecek bir insan hakları ihlali.
* 301. madde basın özgürlüğünün tam olarak kullanılmasının önünde önemli bir engel.
* Aşağılamanın bir fiil olarak suç sayılması, suç ve cezaların yasallığı genel ilkesine de aykırılık oluşturur.
* Demokratik ülkelerde, yazar ve gazeteciler benzeri düzenlemelerle yargılanmıyor.
* İfade özgürlüğü, ancak ırkçılık, ayrımcılık ve şiddete çağrı içermesi durumunda sınırlandırılmalı.
301. maddenin kaldırılmasına ilişkin yayınlanan basın metni şöyle diyor:
"Toplumun farklı düşünce ve inanıştaki kesimleri arasında düşmanlıkların önlenmesi, bu düşmanlıkların kışkırtılmasının yasaklanması, farklı din, dil, ırk, etnik kökenden insanların, bu kimlikleri nedeniyle aşağılanması elbette ceza kanunuyla korunması gereken bir değerdir. Nitekim, Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesi bu değeri korumaktadır. Ancak, 301. maddede düzenlenen suça ilişkin uygulama göstermiştir ki, madde "kanunilik" ilkesine uygun olmayıp, geniş bir takdir ve değerlendirme olanağı sağlamaktadır. Bu durum, ülkemiz insanlarının en geniş şekilde kullanmaya değer olduğu ifade özgürlüğü hakkini tehdit etmektedir.
"Son yirmi yıllı adli istatistiklere göre, bu maddeden açılan ceza davası sayısı toplam ceza davalarının on binde ikisi kadardır; bir yılda 200-300 adettir. Bu davaların büyük çoğunluğunun, gazeteci ve yazarlar ile siyasi kişiliklerin görüş ve düşüncelerini ifade etmeleri nedeniyle açıldığı da bir gerçektir. Bu nedenle, toplumun çoğunluğunun benimsememesi, hatta öfkelenmesi ve kızması, tepki duyması pahasına da olsa, ifade özgürlüğünün korunması esas alınmalıdır."
TCY 301. maddenin kaldırılmasını destekleyen kuruluşlar şöyle:
Yurttaş Girişimi, Yeşiller Kadın Çalışma Grubu, Yeni Dünya İçin Çağrı Gazetesi, Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği, Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi, WINPEACE Türkiye Kadın Girişimi, Van Kadın Derneği, Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi, Uluslararası PEN Türkiye Merkezi, Ulaşılabilir Yaşam Derneği, Uçan Süpürge, Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası, Türkiye Devlet Opera ve Balesi Vakfı (TOBAV), Türk Tabipler Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Tüketiciler Birliği Ankara Şubesi, Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Mimarlar Odası, TCK Kadın Platformu, Tarih Vakfı, Şahmaran, Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Siyasal Ufuk Hareketi, Sivil Toplum Portalı, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Pazartesi Dergisi, Özgür Üniversite, Özgürlüğünden Yoksun Gençler Dayanışma Derneği, Özdevsen, ODTÜ Öğrencileri Temsilcileri Konseyi, Mor Çatı Vakfı, Kadınların Medya İzleme Grubu (MEDİZ), Lozan Mübadilleri Vakfı, Lambdaistanbul, Kitap Çevirmenleri Meslek Birliği, Kırk Örük Kadın Kooperatifi, Kırıkkale Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma Kulübü, KESK Ankara Şubeler Platformu, Karakedi Kültür Merkezi, Karaburun Bilim Kongresi, KAOS GL, KA-MER Vakfı, KA-MER Derneği, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Vakfı, Kadın Dayanışma Vakfı, Ka-Der Ankara Şubesi, KADAV-Kadınlarla Dayanışma Vakfı, İYİDER, İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN), İstanbul Kürt Enstitüsü, İris Eşitlik Gözlem Grubu, İnsan Hakları Tanıtım ve Eğitim Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Hakları Araştırmaları Derneği, İlke İlim Kültür ve Dayanışma Derneği, İlerici Kadınlar Grubu, Hukukçular Derneği, Hatay Bağımsız Kadın Hukukçular, Grafikerler Meslek Kuruluşu, Günyüzü Kadın Dayanışma Kooperatifi, Güney Kültür Merkezi, Gündem Çocuk Derneği, Göçedenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Global İnsan, Genç Siviller Girişimi, Filmmor Kadın Kooperatifi,Empati Grubu, Düşünce Suçuna Karşı Girişim, Düşünce Özgürlüğü Derneği, Diyarbakır Barosu, DİSK Ankara Temsilciliği, Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (DETİS), Çevirmenler Derneği, Çevbir, ÇEKEV İzmir Şubesi , Çanakkale ELDER-Kadın Danışma Merkezi, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Belgesel Sinemacılar Birliği, Başak Kültür ve Sanat Vakfı, Bağlar Kadın Kooperatifi, Ayrımcılığa Karşı Kadın Derneği, Ankaralı Feministler, Amargi Kadın Dayanışma Kooperatifi, Alevilerin Sesi Dergisi, 78'liler Girişimi, 68'liler Dayanışma Derneği. (EZÖ)