1 Mart 2015 günü iktidara yakın Akit, Akşam, Güneş, Takvim, Yeni Şafak, Türkiye, Sabah, Star ve Milat gazeteleri, Hürriyet, Habertürk, Milliyet, Vatan, Posta ve muhalif yayın yapan BirGün, Cumhuriyet, Evrensel, Özgür Gündem, Aydınlık ve Sözcü gazeteleri ile o dönem muhalif olan Ortadoğu gazetesi ilk sayfalarında bir gün önce Dolmabahçe’de gerçekleştirilen “Dolmabahçe Mutabakatı” yer aldı.
Bu 21 gazeteden iktidara yakın olan, olmayan 18’i Dolmabahçe Mutabakatını olumlu bir dille haberleştirirken, sadece üç tanesi, Aydınlık, Sözcü ve Ortadoğu olumsuz bir dil kullandı.
Gazeteler ilk sayfalarında yazar Yaşar Kemal’in ölüm haberine de yer verirken Hürriyet gazetesi “Yer Gök Ağlasın” manşetinin altında “Yaşar Kemal, Kürt sorununun çözümü için büyük uğraş verdi. Usta yazar, çözüm sürecinde silahları bırakma çağrısı yapıldığı gün aramızdan ayrıldı” ifadelerine yer verdi.
İktidara yakınlığıyla bilinen gazeteler de “Güzel Şeyler Oluyor”, “Tarih Yeniden Yazılıyor”, “Şimdi Barış Zamanı”, “Barış Baharı”, “Silahlara Veda Çağrısı”, Tarihi Gün” gibi manşetlerle yayınlandı.
Ne olmuştu?
TIKLAYIN - DOLMABAHÇE’DEN BUGÜNE: NELER OLDU?
28 Şubat 2015 günü dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile HDP'li Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken Dolmabahçe’de bulunan Başbakanlık ofisinde bir araya geldi.
PKK’ye silah bırakmak için kongre yapılması çağrısının da aralarında olduğu PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 10 maddelik çağrısının okunduğu toplantı sonrası taraflardan özetle şu açıklamalar geldi:
Tayyip Erdoğan: İstikrarın tesisini sağlayacak önemli bir eşik olacak
"Terör örgütünün silah bıraktığını açıklaması ülkemizde demokrasinin, hukukun, huzurun, güvenin, istikrarın tesisini sağlayacak önemli bir eşik olacaktır.
“Bu sadece lafla olmaz. Temenni ederim ki, bu son gelişmelerde sözde kalmaz, uygulamaya geçilir.
“Devlet, Hükümet ve tüm kurumlarıyla bu konuda üzerine düşenleri titizlikle metanetle yerine getirmiştir, getirmeye devam ediyor."
Ahmet Davutoğlu: Demokratik yaklaşımın önü açılacak
"Artık silah dili sona erecek, demokratik yaklaşımın önü açılacak.
“Gençler artık dağlarda sokaklarda savaşmayacak yan yana yürüyecekler.
“Bugün yapılana açıklama ile Türk, Kürt ve Ermeni ayrımcılığı yaşanmayacak."
Yalçın Akdoğan: Açıklamayı önemli buluyoruz
“Tam olarak eylemsizliğin hayata geçmesi için yapılan açıklamayı önemli buluyoruz.
“Demokrasimizin daha ileri noktalara ulaşması için bütün toplum kesimlerinin, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının elbirliği ile gayret göstermesi gerektiği açıktır.
“Silahların devre dışı kalması demokratik gelişime hız katacaktır."
Selahattin Demirtaş: Kritik aşamayı geçtik
"Türkiye'nin özgürleşmesi ve barış için kritik bir aşamaya geçmiş durumdayız.
"Hükümetin Türkiye toplumuna taahhütte bulunmuş olduğu demokratikleşme ilkeleri konusunda somut adımlara doğru ilerlemesi gerekir.
"İç güvenlik yasa tasarısının da gözden geçirilmesi gerekir, barış getirecek bir yasa tasarısı değildir.”
KCK: Sorun bizim silah bırakmamız değil
“Şimdi Kürt sorununun çözümü tartışılıyor hatta AKP tarafından PKK'nin silahlı mücadeleyi bırakacağı algısı yaratmaya çalışılıyor.
“Sorun bizim Türk devletine karşı silah bırakıp bırakmamamız sorunu değildir; sorun, böyle bir direnişi ortaya çıkaran koşulların ortadan kaldırılıp kaldırılmamasıdır.
“Yani Türk devletinin 10 başlıkta müzakere yaparak Kürt sorununu çözme iradesi gösterip çözüm konusunda adım atıp atmamasıdır.”
Ve Erdoğan “Dolmabahçe Mutabakatı”nı reddetti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mart 2015’te Dolmabahçe toplantısını doğru bulmadığını açıkladı.
Bunun üstüne iktidara yakın gazeteler “Dolmabahçe Mesajları Yanlıştı”, “O Resmi Doğru Bulmadım”, “Dolmabahçe Pozu Yanlıştı”, “İzleme Heyeti Adayı Meşrulaştırır” gibi manşetlerle yayınlandı.
Erdoğan, 24 Nisan 2015’te de “Dün biri çıkmış Dolmabahçe mutabakatından bahsediyor. Böyle bir mutabakat yok. Bu iktidarın terör örgütüyle bir mutabakatı söz konusu değildir” dedi. (EKN)