"Devlet Arşivleri Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ile "Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" adıyla iki yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandı.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren 11 ve 12 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı kuruldu.
Söz konusu başkanlıklar cumhurbaşkanlığına bağlı ve genel bütçeye tabi olacak.
Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın görevleri
Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın görevleri şunlar olacak:
* Kamu, özel ve yurt dışı arşivlerinde bulunan devlet, millet hayatını ilgilendiren belgeleri tespit ve tescil edecek, sertifikalandıracak, gerektiğinde ise satın alarak devlet arşivlerine kazandıracak.
* Arşiv belgelerinin tahribini önleyecek tedbirleri alacak, arşiv laboratuvarı kuracak veya laboratuvar hizmeti satın alacak; bunların tamir, konservasyon ve restorasyonunu yapacak.
* Arşivlerde gerçekleştirilecek mikrofilm ve dijitalleştirme faaliyetleri ile yenilikçi tekniklerin uygulanması için çalışma yürütecek. Devlet Arşiv Ağını ve Devlet Arşivi Veri Merkezini oluşturup koordine edecek.
* Mustafa Kemal Atatürk ve sonraki Cumhurbaşkanları dönemlerine ait bilgi, belge, eşya, fotoğraf ve benzeri kaynakları derleyip arşivleyecek.
Bağlı başkanlıklar
Kararname ile Devlet Arşivleri Başkanlığı’na bağlı dokuz başkanlık oluşturuldu:
Cumhurbaşkanlığı Arşivi Dairesi Başkanlığı, Belge Tespit ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Tasnif ve Araştırma Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Bilgi İşlem ve Elektronik Arşiv Dairesi Başkanlığı, Muhafaza ve Bakım Dairesi Başkanlığı, Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Dış İlişkiler ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın görevleri
Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın görevleri şu şekilde belirtildi:
* Cumhurbaşkanlığının yönetiminde bulunan saray, köşk ve kasırlar ile bunlara bağlı taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının tespitini, tasnifini, periyodik bakımını, muhafazasını, restorasyonunu ve tanıtımını yapmak.
* Birinci TBMM binasında tüm müzecilik hizmetlerini yerine getirmek, Müzenin ulusal ve uluslararası tanıtımını yapmak veya yaptırmak ve bu amaçla faaliyette bulunmak.
* İlgili kuruluşlarla kültürel alanda işbirliği yapmak, müzenin onarım restorasyon, teşhir ve müzecilikle ilgili diğer teknik hizmetleri yürütmek.
* Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki müzelerin tanıtılması, ziyarete hazır tutulması, ziyaretçilere ilişkin verilerin istatistiki yöntemlerle değerlendirilmesi için gerekli çalışmaları yapmak. Kanunlarla veya
Bağlı başkanlıklar
Kararname ile Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlı dokuz başkanlık oluşturuldu:
Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı, Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanlığı, Destek Hizmetleri Başkanlığı, Personel Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı. (EKN)