Sinetopya ve Çankaya Belediyesi tarafından Ankara’da bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali, 11-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.
Çocukları, gençleri ve ebeveynleri kapsayacak festival, bu yıl 20 çocuğun emeği ve gönüllülerin katılımıyla birlikte hazırlandı.
Yılmaz Güney Sahnesi başta olmak üzere, Sinetopya, ODTÜ Mezunlar Derneği, Bademlidere Çankaya Evi gibi merkezlerde, 60 film, söyleşiler, paneller, uzman eğitmen ve sanatçılarla oluşturulan pek çok atölye ve gösterim programda yer alacak.
Sinema gösterimleri, etkinlikler ücretsiz.
Başlık: Mülteci çocuklar
Bu yılın başlığı, mülteci çocuklar; mülteci çocuklarla ilgili farkındalık yaratacak filmler ve önemli bir panel de programda.
Kanada, Hollanda, Avusturya, İran, İsviçre, İsveç, Almanya, İspanya, Küba, Japonya, İzlanda, Belçika, Bangladeş, İngiltere, Fransa, İtalya, Türkiye katılımcı ülkeler.
Açılış ve kapanışta çocuklar sahnede olacak
Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde 11 Kasım saat 15.00’te gerçekleşecek açılış programı çocuklardan oluşan modern dans grubu, piyano eşliğinde kısa keman konseri, kısa film gösterimi ve Şubadap Çocuk grubunun konseriyle sonlanacak.
Çocukların kendi senaryolarını yazdıkları, oynadıkları ve yönettikleri filmlerin gösterimi, kendi oyunculuklarını üstlendikleri Ah Şu Anneler Babalar adlı tiyatro oyunu ve 1000 Çocuk Korosu kapanış programını oluşturuyor.
Atölyeler
Festival kapsamında Toplumsal Cinsiyet atölyesi, Yaratıcı yazarlık atölyesi, Ekoloji dostu çocuklar, Karikatür Atölyesi, Hollanda’dan gelecek CineKid Workshop, Basit Sinema Yapım Atölyesi, Bergman 100. Yaş çocuklarla sanat atölyesi, Resim Atölyesi, Sözsüz İşler Atölyesi gibi önemli atölyeler var.
Söyleşiler
Cinekid ve KLIK ekipleri, Yannie Dupont Hebert, Hüseyin Tabak, Erhun Altun, Erman Okay başta, yurtiçi ve yurtdışından gelen yönetmen ve konuklar söyleşi ve etkinliklere katılacak. Behiç Ak bu yılın festival onur konuğu.
Sinetopya ve Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali hakkında
2010 yılında bir araya gelmiş akademisyen, sinema yazarı, sinema pratisyeni ve gönüllülerden oluşuyor.
Sinema üreticisi ve aktivisti olan bu grup, yakın zamanda Sinetopya Sinema Gönüllüleri adıyla da dernekleşti.
Grup, sinema üretimi, gösterimi ve arşivi yapmanın yanı sıra sinemaya dair her türlü üretimin özgürce tartışıldığı, ortaya konmuş ürünlerin değişik organizasyonlar, gösterimler ve yayınlar yoluyla yaygınlaştırıldığı bir zemin yaratmayı hedefliyor.
Festival ise organizasyonundan, sunumuna kadar, sadece büyüklerin değil çocukların da etkin görev ve sorumluluk alacağı bir şekilde kurgulandı.
Engelli, sığınmacı ve sokakta yaşayan çocukların dışlanmadığı bir festival planlandı.
Ulusal değil uluslararası bir festival hazırlayarak, dünya çocuklarını bir araya getirmek isteğiyle yola çıktılar.
* Festival programına buradan ulaşabilirsiniz.
* Festival hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. (BK)