Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı’nda “Millet Kongre ve Kültür Merkezi”nde Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni açıkladı.
Yargı reformu stratejisinde “Hak ve özgürlükler” ile “Adalet sisteminin işleyişi” olmak üzere 2 temel perspektif 9 amaç, 256 faaliyet bulunuyor.
“Bu reformları AB dayattığı için değil milletimizin ihtiyacı olduğu için hayata geçiriyoruz” diyen Erdoğan özetle şunları söyledi:
İki temel perspektif
- Hak ve özgürlükler
“Demokrasinin güçlendirilmesi, hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi hedefi vardır. 2002 yılından itibaren Türkiye'nin önceliklerini bu başlıklar altına almaya gayret ettik.
“İfade özgürlüğünü demokrasinin en önemli şartı olarak görüyoruz. Anayasa başta olmak üzere köklü değişiklikler yaptık.
“Türkiye işkence kötü muameleye sıfır tolerans anlayışını benimsemiştir. Bu iddialar artık geride kalmıştır. Bu kazanımları korumakta kararlıyız. Sistematik işkence iddiaları artık geride kalmıştır. Bu alandaki kazanımlarımızı korumakta karalıyız.
“Tutuklamaya yönelik yeni adımlar atıyoruz. Tutuklama tedbiri ölçülü uygulanacak.
“İnternet üzerinden ifade özgürlüğü yeni tartışma haline gelmiştir. Bu konuda da yeni yaklaşımlar geliştirdik. Bir internet sitesinin tamamına değil, belli sayfanın erişiminin engellenmesine yönelik çalışmalar yapacağız.
“Adil yargılanma hakkı gibi birçok konuda önemli yenilikler getiriyoruz.
- Adalet sisteminin işleyişi
“Adil yargılanma hakkının korunmasını hedefliyoruz. Adalet hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması önceliklerimiz arasında olacak. Adliyede vatandaşların işlerinin kolaylaştırmasına yönelik hedefler belirledik.
Dokuz amaç
1. Amaç: Hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi
“İfade özgürlüğüne ilişkin kararların istinaf aşamasından sonra Yargıtay tarafından incelenmesini sağlayacağız.
“Tutuksuz yargılamayı asıl yöntem olarak görüyoruz. Bu sürelerin soruşturma ve kovuşturma için ayrı ayrı düzenlemeyi ele alıyoruz.
“Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin güvence altına alınması gibi birçok konuda önemli yenilikler getiriyoruz.
2. Amaç: Yargı bağımsızlığı ve şeffaflığın geliştirilmesi
“Hakim ve savcılar için coğrafi teminat getiriyoruz. Coğrafi teminat hakim ve savcıların isteği olmaksızın başka yere tayin edilememesi anlamına geliyor.
“Belirli görevler için mesleki liyakat, ve mesleki kıdem şartlarını yeniden belirliyoruz.
“Mesleki teminatlarının güçlendirilmesi hedefliyoruz. Mülakat kurulunda HSK ile yüksek mahkemelerden temsilciler bulundurulmasını amaçlıyoruz.
“Hakimler ve savcılar hakkında disiplin prosedürlerini yeniliyoruz. Hakimler ve savcılar kanundaki cezalarla ilgili tartışmaları ortadan kaldırıyoruz. Disiplin işlemlerinin etkinliğinin artırılması için cezaları yeniden belirliyor, prosedürdeki güvenceleri artırıyoruz.
3. Amaç: İnsan kaynaklarının nitelik ve niceliğinin artırılması
“Hukuk fakültelerinin eğitim süresi ve başarı ölçütünü yeniden belirliyoruz. Eğitim süresinin 5 yıla çıkarılmasını, kontenjanların azaltılması, başarı sıralamasının 190 binden 100 bine yükseltilmesi gibi düzenlemeler planlıyoruz.
“ÖSYM tarafından yapılacak sınavda belli puan alanlar avukatlık stajına başlayabilecek. Hakim, savcı ve noter olabilmek için de özel meslek sınavlarına girilmesi gerekecek.
“Hakim ve savcı yardımcılığı müessesi getiriliyor. Mezun olanlar önce yardımcı olacaklar, ardından yeni bir sınavla mesleğe geçecekler. Mesleğe kabuller yardımcılar arasından yapılacak.
4. Amaç: Performans ve verimliliğin artırılması
“HSK bünyesinden performans ölçüm ve takip merkezi kuruyoruz. Uzun süren davalar bu sistemle takip edilecek. Makul sürede yargılanma hakkı için mahkeme ve savcılıklar için farklı performans kriterleri oluşturacağız.
“6 bin 52 faal mahkemenin 367’si hukuk, 2985’i ise ceza mahkemesi. Mesleğin başında hakimleri ceza ve hukuk hakimleri olarak ayıracak ve alanlarında uzmanlaşmalarını sağlayacağız.
5. Amaç: Savunma hakkının etkin kullanımı
“Avukatların bilgi ve belge temini için yetkilerini geliştiriyoruz.
“Kira ve eser başta olmak üzere belirli değerin üzerindeki bazı sözleşmelerin, bağış ve ölüm gibi işlemlerin avukat yardımıyla hazırlanması zorunlu olacak.
“Avukatlık hizmetlerinin vergilendirilmesi konusundan iyileştirici düzenlemeler yapıyoruz.
“Çocuk mahkemelerindeki uyuşmazlıklarda olduğu gibi aile hukukunda da avukatlık ücreti vekaleti bedelini indiriyoruz.
6. Amaç: Adalete erişimin kolaylaştırılması
“Görevsizlik ve yetkisizlik nedeniyle bozma kararı verilme oranı oldukça yüksek. Bu durum yargılama sürecini uzatıyor.
“Tanıklık uygulaması, maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına doğrudan etki eden yöntemdir. Tanıklığı zorlaştıran uygulama ve yaklaşımların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışma yapılacak.
7. Amaç: Ceza adalet sisteminin artırılması
“Cumhuriyet Savcılarının yetkileri genişletilecektir. Yeterli şüphe kavramı basit şüphe olarak tatbik edilmekte bu da dava sayısını artırmaktadır. Küçük soruşturmalarda dahi Cumhuriyet savcıları tarafından dava açılmaktadır. Şüphelilerin yüzde 52'si hakkında kovuşturmaya yer verilmemiştir.
“Sistemi mahkumiyet ihtimali az olanlar için dava açılmaması yönünde geliştirmemiz gerekiyor.
“Uzlaşma uygulamasını genişletmeyi hedefliyoruz. Cezada pazarlık yöntemini getirmeyi planlıyoruz. İddianamenin iade kapsamı yeniden düzenlenecek.
“Soruşturmaların kalitesinin artırılması için hukuk fakültesi mezunlarının adli kollukta istihdamı sağlanacaktır. Emniyette görev yapacak hukukçuların çoğalması görevlerin gereği gibi yerine getirilmesini sağlayacaktır.
“Bazı ağır suçlar hariç olmak üzere 15 yaşından küçük çocuklar için özel mekanizma içinde değerlendirilecek. Sosyal tedbirlerle takip edilmesi kendilerine iyi bir gelecek kurmak için desteklenecektir. Çocuklar hakkındaki davaların ilk derece yargılama ile istinaf ve temyiz incelemeleri öncelikli olarak yapılacak.
“Yaşlı, hamile ve çocukların cezalarının cezalarının evde infazı sağlanacaktır.
8. Amaç: Yargılamanın sadeleştirilmesi ve etkinliğin artırılması
“Uyuşmazlığın hızla çözümlenmesi için bir yargılama usulü ihdas edilecek. 5 bin liranın altındaki tebligatların hızlı bir sürede çözümü sağlanacak.
“Yargı harçlarının hesaplanması mahkemelerin iş yükünü artırmaktadır. Yargı harçlarında da basitlik sağlayacak düzenlemeler yapılacaktır.
“Noterlik sayısını artıracağız. Her asliye hukuk mahkemesi çevresinde noterlik kurulması zorunlu hale gelecek. Bu kurumun daha işlevsel hale gelmesi temin edilecek.
9. Amaç: Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri oluşturmak
“Uzlaşma şikayete bağlı suçlar ve kanunda öngörülen bazı suçlar için yapılmıştır. Geçtiğimiz yıl 380 bin dosya gönderildi. Uzlaşma ile sonuçlanan 350 bin olmuştur.
“Şiddet içermeyen uzlaşmalarda aile arabuluculuğu getirilmesi sağlanacak. Açılan dava hakim tarafından arabuluculara havale edilecek.
TIKLAYIN - Yargı Reformu Strateji Belgesi -Tam Metin-
Kimlerle temas kurulduAdalet Bakanı Abdülhamit Gül, 24 Mayıs'ta “Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlama sürecinde toplumun birçok kesiminden, her görüşten, her düşünceden tüm ilgililerle, paydaşlarla her konuyu tartıştık. Yargının temel meseleleri nelerdir, bunları konuştuk, müzakere ettik" demişti. Erdoğan’da bugünkü konuşmasının sonunda “Bu belge bakanlığımızın hukuk fakültelerinden barolara kadar geniş bir yelpazede yaptığı istişareler sonucu ortaya çıkmıştır” dedi. Yargı Reformu Strateji Belgesi açıklanmadan önce görüştüğümüz Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, en başından sonuna kadar sürecin içinde yer aldığını söylemişti. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Ekim 2018’de Ankara’da bir çalıştay yapıldığını, o çalıştayda görüşlerinin sorulduğunu, sonrasında kendilerinden bir katkı talebinde bulunulmadığını aktardı. İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Adalet Bakanlığı’yla görüşme halinde olduklarını, bir çalıştaya katıldıklarını ama dile getirdikleri görüşlere ne kadar yer verilip verilmeyeceğini bilmediğini belirtirken, TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, söz konusu çalıştaya kendilerinin de davet edildiklerini ama yeterince anlamlandıramadıkları için katılmadıklarını söylemişti. |
TIKLAYIN - Yargı Reformu İçin Hak Örgütlerinin Görüşü Alındı mı?
TIKLAYIN - Bugün Açıklanacak Yargı Reformuna Barolar Ne Kadar Dahil Oldu?
(EKN)