Hükümet, 473 bin hektarlık bir alanı kapsayan 2-B'lerin satışından 10 milyar YTL'lik bir gelir beklerken, tasarıya neden karşı çıktıklarını bianet'e anlatan doğa örgütleri, kaygılı.
Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu(TÜRÇEK) Başkan Yardımcısı Aydın Atıcı, "Yeni rant alanları aranıyor, 2-B düpedüz bir aldatmaca"; TEMA Vakfı yetkilileri, "Bu arazilerin satışı mümkün değil. Yüzde 93'ü doğal olan ormanlarımız için böyle bir satış "; Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Başkanı Banu Avcıoğlu ise, " Bu arazilerin satışı, ormanlarımızın yıkımını hızlandıracaktır" diyor.
Anayasa değişikliği ile gerçekleştirilmeye çalışılan 2-B'lerin satışı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto etmesi nedeniyle gündemden düşmüştü. Hükümet şimdi bu arazilerin kanun değişikliği ile satılmasını planlıyor.
2-B'ler, özellikle İstanbul, Antalya, Balıkesir, Mersin, Muğla, Bolu, İzmir, Bursa gibi illerde yer alıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, 2-B'lerin satışına dönük bir yasa tasarısı hazırladı.
"2924 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi Hakkında Kanunda Bazı Değişiklikler Yapılması ile 13 ve 18. Maddelerinin Yeniden Düzenlenmesine ve Orman Kanunu'nun 2. Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı" 15 maddeden oluşuyor.
Atıcı: Tasarı yumuşatılmış; ama amaç aynı
Aydın Atıcı, "Bu işe soyunan kişiler bunu tamamıma erdirme derdinde. Tasarı diğerine göre daha yumuşatılmış görünüyor, ama aynı amaca hizmete ediyor. Yıllarca ormanlara gecekondu ve gökdelen diken insanlar, bu alanlarda yeniden rant yaratmaya çalışıyor" dedi.
"Daha önce Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edildiği için, bunu yasal boşluklardan yararlanarak Meclis'ten çıkarmaya çalışacaklar. Biz de ormanların talan edilmesini önlemek için kurduğumuz birliğimizle ortak hareket edip, tasarının yasalaşmaması için elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Çünkü 2-B düpedüz bir aldatmaca, insanları kandırmaya çalışıyorlar."
TEMA: Orman niteliğini kaybetmenin ölçütleri belli
TEMA Vakfı yetkilileri de, orman niteliğini tam olarak kaybetme durumunun ölçütlerinin hepsinin birden aranması gerektiğini, ama bunun yapılmadığına dikkat çekiyor ve "Bu nedenle bu arazilerin satışı mümkün değil" diyor.
TEMA'ya göre bilimsel ölçütler şöyle:
* Orman bütünlüğünü bozmama
* Su ve toprak rejimine zarar vermeme
* Çevresindeki orman ekosistemlerinin tüm öğeleriyle kendini yenileyebilme gücüne zarar vermeme
* Ormancılık çalışmalarının etkenlik, verimlilik ve kârlılık düzeylerini düşürmeme
Avcıoğlu: Orman yıkımını hızlandırır
Banu Avcıoğlu, 2-B'yle ilgili kaygılarını şöyle anlatıyor:
"Orman sınırlandırılması tamamlanmadan, orman kadastro ekiplerinin bileşenleri düzeltilmeden, 2B arazisi olarak tanımlana yerlerin dökümü, niteliği ve değerlendirme potansiyeli belirlenmeden bu arazilerin satışının gündeme getirilmesi, ormanlarımızın yıkımını hızlandıracaktır." (UB/TK)