Gizli şeker diye bilinen tokluk kan şekeri, yemeklerden yaklaşık iki saat sonra ortaya çıkıyor. Diyabet hastalarının kanında çok miktarda bulunan glikoz yani şeker, damar sertliğine neden oluyor ve, kalbe gelen kan miktarı azalıyor. Bu da kalp hastalıklarına ve kalp krizine yol açıyor. Öğünlerden iki saat sonra ortaya çıkan tokluk kan şekeri yüksekliği de bu riski arttırıyor.
100 hastadan 31'i
Şeker hastalığı olmayan kişilerde yemekten sonra pankreasta üretilen insülin hormonu hızlı bir şekilde salgılanıyor. Ancak gizli şeker hastalarında, bu hızlı erken dönem insülin salgılanması bir süre sonra kayboluyor. Açlık kan şekeri normal olan kişilerde öğünlerden 2 saat sonra ölçülen kan şekeri yüksek olabiliyor ve gizli şeker bulunabiliyor. Bu yüzden de sadece açlık kan şekeri kontrolü ve tanısı hastalığın saptanmasında yetersiz oluyor. Yapılan araştırmalar, 100 hastadan yaklaşık 31'inde açlık kan şekeri normal olmasına rağmen tokluk kan şekeri bulunduğunu gösteriyor.
Kalbe dikkat!
Gizli şeker, göz bozukluğu, böbrek hastalıkları, hipertansiyon, kan yağı bozukluğu ve damarlarda hasara yol açabiliyor. Öğünlerden sonra ortaya çıkan ani kan şekeri yükselmeleri ile kalp-damar hastalıkları arasında da önemli bir ilişki var. Ancak, tokluk kan şekeri yüksekliği erken teşhis edildiğinde ve kontrol altına alındığında, özellikle kalp-damar hastalıkları ile körlük, duyu kaybı, böbrek yetersizliği gibi hastalıkların gelişimi önlenebiliyor.
Teşhis
Belirtileri hemen hemen şeker hastalığıyla aynı. Kapanmayan yaralar, sık idrara çıkma, açlık ihtiyacının artması, ağız kuruluğu ve su içme, ciltte kuruma belli başlı belirtilerden. Gizli kan şekeri için ayrı bir kan tahlili gerekiyor, Açlık kan şekeri tahlilinden iki saat sonra yapılan tokluk kan şekeri değerinin, açlık kan şekeri değerinden düşük olması gerekiyor. Aksi halde, tokluk kan şekeri teşhisi konuluyor.
Risk grubu
Stres ve hareketsizlik, yani bu çağın sorunları gizli şekeri tetikleyen unsurlar. Ayrıca kalıtım faktörü, 4 kilodan ağır bebek doğurmuş olmak, şişmanlık, yüksek tansiyon da riski arttırıyor.
Teşhis konulduğunda, hareket, spor, yürüyüş ve stresten uzak durmak şart. Sağlıklı bir yaşam biçimi ve sağlıklı beslenme de. Şeker hastaları gibi sık yemek, belli yiyecekleri yememek gerekiyor. Sigara ise kesinlikle yasak. Şeker, kolesterol ve tansiyon üçlüsünü belli periyotlarla ölçtürmek ve dengede tutmak gerekiyor.
Hamilelikte
Bazı hormonlar gebelikte bebeğin gelişimi için normalden daha fazla salgılanır. Bu hormonların salgılanması kan şekerinin yükselmesine neden olur. Hamilelikte ortaya çıkan diyabet, yani tıp dilinde Gestasyonel Diyabet denilen hastalık, ilk defa gebelik sırasında saptanmış kan şekeri yüksekliğidir. Bu hastalarda, gebelik öncesinde diyabet yoktur. Hamilelerin yüzde 2 ile yüzde 4'ü arasında görüldüğü için, hamileliğin 24. ve 28. haftaları arasında tarama testi uygulanması gerekir. Bu hastalar için, düzenli doktor kontrolü ve düzenli beslenme şart. Doğumdan sonra ise genellikle durum normale döner ve tedaviye gerek kalmaz.