Sanat ve Hayat Dergisi'nin ücretsiz eki olarak, Hacı Osman tarafından hazırlanan kitapta yer alan bildirilerin ilki 1950 yılındaki Barışseverler Bildirisi
Kronolojik bir sırayı takip eden ve kamuoyuna duyurulan bildiriler arasında 1961 Yön Bildirisi, 1984 Aydınlar Dilekçesi, 1986 Ekmek ve Hak Dilekçesi, 1992 Demokrasi Kurultayı ile 2004 ve 2005'te yayımlanan bildirgeler ve ilanların tam metni yer alıyor.
Hacı Osman'ın derlediği "Bildiri /İlan Kitabı"nda, bildirilerle ilgili politik ortam anlatılırken, ayrıca yazılış öyküleri ve anekdotlar da aktarılıyor.
İlanlar kitap Oldu
Sanat ve Hayat dergisinin ücretsiz eki olarak sunulan kitapta Aziz Nesin'den Behice Boran'a, Yaşar Kemal'den Doğan Avcıoğlu'na, Haluk Gerger'den İsmail Beşikçi'ye, Ahmet Oktay'dan Kutsiye Bozoklar'a, Varlık Özmenek'ten Ragıp Zarakolu'na, Çetin Altan'dan Orhan Pamuk'a, Leyla Zana'dan Adalet Ağaoğlu'na, Murat Belge'den Oya Baydar'a, Gencay Gürsoy'dan Tarık Ziya Ekinci'ye başlıca Türk ve Kürt aydınlarının, 1950'den 2005'e dek imzaladıkları politik metinlerin dökümü kronolojik dökümü yer alıyor.
Kitap bu metinlerin toplandığı ilk kaynak olmanın yanı sıra, metinler arasındaki ilişki ve farklılıkların yorumlanarak, imzaların ideolojik analizlerinin yapıldığı tek çalışma olmasıyla da dikkat çekiyor.
Kazım Koyuncu'ya Armağan
Kazım Koyuncu, ölümünden iki ay sonra, kapsamlı bir dergi dosyası olarak yeniden sevenlerinin karşısında.
Sanat ve Hayat tarafından hazırlanan dosyada Sunay Akın, Birol Topaloğlu, Hilmi Yarayıcı, Levent Canen, M. Ali Beşli gibi sanatçılar ile Agire Jiyan, Vardiya, Zuğaşi Berepe, Dinmeyen gibi müzik gruplarının temsilcileri Kazım Koyuncu'yu anlatıyorlar.
Aynı dosya içerisinde yer alan diğer önemli konu ise "Laz Müziği" ve Kazım Koyuncu'nun bu müzikte tuttuğu yer. Zuhal Yıldırım tarafından kaleme alınıyor. Yazıda "Laz Müziği"nin kökenleri, temsilcileri ve Kazım Koyuncu'nun Laz müziğine kazandırdıkları aktarılıyor.
Dosya kapsamında bulunan bir başka yazıda ise dünyada ve Türkiye'de yaşanan başlıca nükleer felaketler ayrıntılı bir şekilde inceleniyor.
Kutsiye Bozoklar'ın yazdığı "Hiroşima'dan Çernobil'e" başlıklı yazı, nükleer katliamların nedenlerini, ortaya çıkış öykülerini, sonuçlarını, bu katliamlara karşı yürütülen mücadeleleri anlatıyor.(AD)