ABD Merkez Bankası (FED) beş büyük merkez bankasına 180 milyar dolarlık fon aktardı. İngiltere Merkez Bankası 40, Avrupa Merkez Bankası'ysa 55 milyar doları piyasaya sürüyor. İsviçre Merkez Bankası 15, Japonya Merkez Bankası 60, Kanada Merkez Bankası da 10 milyar doları piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
Güney Kore, Hindistan ve Avustralya Merkez Bankaları da ayrı ayrı para sürdüler.
Merkez bankalarının piyasaya sürdüğü toplam miktarın 247 milyar dolar olması bekleniyor.
Mali analistler bunların finans piyasasını rahatlatacağını, ama sorununun kökenindeki nedenleri ortadan kaldırmadığını söylüyor.
Wall Street Journal'a konuşan New York Üniversitesi ekonomistlerinden Mark Gertler "Büyük Buhran'dan beri yaşanan en kötü mali kriz bu; kuşku yok" diyor. ABD maliye yetkilileri bu krizi "borç zembereğinin boşalması" diye tanımlıyorlar. Birçok mali analist, krizin kısa vadede son bulmayacağı kanısında.
Britanya'da 22 milyar dolarlık banka satışı
Britanya'nın büyük bankalarından Lloyds TSB, Halifax Bank of Scotland'ı (HBOS) yaklaşık 22,2 milyar dolara satın aldı.
Bu iki banka birlikte, Britanya'daki tasarruf ve ipotekli emlak (mortgage) piyasasının üçte birini, bireysel ve kurumsal bankacılık piyasasının da büyük bölümünü ellerinde bulunduruyor. HBOS tasarruflarda Britanya'nın en büyüğü, Lloyds TBS de dördüncü sırada. Toplamda 38 milyon müşterileri, 142 bin çalışanları var.
Haberlerde birleşmeden sonra 40 bin kişinin işten çıkarılacağı bilgileri yer alıyordu; ancak Lloyds TBS yetkilileri işten çıkarmaların olacağını doğrularken rakamın bunun altında gerçekleşeceğini açıkladı.
BBC'den Ron Peston'a göre finans kuruluşları ve bankalar için "yeni dünya düzeni" oluştu: "Herhangi bir fon kaynağına fazla bağılı olma."
Dün (17 Eylül) ABD Merkez Bankası (FED) batmak üzere olan en büyük sigorta şirketi American International Group'a (AIG) kurtulması için 85 milyar dolar kredi vermeye karar vermişti.
Bundan önce, ABD'nin dördüncü büyük yatırım bankası olan Lehman Brothers, mahkemeye başvurarak iflasını istemişti.
Dünyanın en büyük aracı kurumu olarak bilinen Merrill Lynch de mali krizde 46 milyar dolarlık zarar ettikten sonra, ABD'nin ikinci büyük bankası Bank of America'ya 50 milyar dolara satılmıştı.
Merrill Lynch'in en büyük rakibi Morgan Stanley ve ilk sırada yer alan yatırım bankası Goldman Sachs de kendilerine ortak arıyor. (TK)