Eğitim Bakanlığı'nın 19 Mayıs kutlamalarının Ankara dışındaki illerde sadece okullarda kutlanmasına karar vermesi hakkında öğrencilerin tepkileri çeşitli. Karara destek verenler olduğu gibi karşı çıkanlar da var.
"Eğitim mi, askeri disiplin mi?"
Emek Temiz (18): 19 Mayıs gösterilerinin kaldırılması çok da umurumda değil. Bunlardan kendimi soyutlamaya çalışıyorum. Mecbursam eğlenmeye çalışırım. Tercih şansım varsa katılmam. Ama bu bir bütün olarak düşünülmeli; her sabah "hazır ol" diye bağıran müdürden, 19 Mayıs gösterilerine kadar uzanan bir bütün. Bizi evrensel değerlerle eğitmeye mi çalışıyorlar yoksa askere hazırlamaya mı? Tüm bu sistemi saçma buluyorum.
"Müzik grubumla katılmak isterim"
Anıl Bayraktar (17): Ortaokulda staddaki gösteriye katılmıştım ama aslında ekstra bir şey katmıyor; hatta sıkıcı da olabiliyor. Ama görsel açıdan insanlara hoş geliyorsa, öğrenciler bunu yapmakta istekliyse, ki genelde zorla yaptırılıyor, benim açımdan bir zararı yok.
Ben müzikle ilgileniyorum, bir müzik grubum var. Orada hangi şarkıyı söyleyeceğime karışmasalar, istediğimi yapabilecek olsam ben de gösterilere grubumla katılmak isterim.
Ama her şeyin ötesinde bu gösterilerin ne anlama geldiğine bakmak gerekiyor. Sonuçta 19 Mayıs, Kurutuluş Savaşı'nın başladığı gün. Bu yüzden AKP neden bunu iptal etti diye düşünmek gerek. Ben gösterilerin dersler aksamasın diye iptal edildiğini düşünmüyorum.
"Bu zamanda 'hazır ol'a yer yok"
Irmak Karaun (18): Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) özellikle son dönemde dediği ya da yaptığı hiçbir şeye inanmıyorum. Ancak AKP'yle ilgili görüşüm bu diye, yapılan doğru bir uygulamaya "yanlış" diyemem. 19 Mayıs'ın kaldırılması bu zamanın gerekliliği. Marş okutmak, ant ezberletmek ya da hazır olda durmak, zorla gösteriye hazırlanmak bunların hepsini geri buluyorum; bu zamanda yerleri yok gibi. Bunlarla aptallaşıyoruz gibi hissediyorum.
Ne olursa olsun, bu sistemin kırılması gerektiğini düşünüyorum. Bu baskı ve zorlama mekanizmasını sevmiyorum. Bu kırılınca yerine başka bir baskı mekanizması gelme riski var; bu beni endişelendiriyor. Ama bu endişeme rağmen kaldırılması beni rahatsız etmiyor.
"Sadece göz boyama"
Yağmur Atasu (16): Daha önce 23 Nisan'a katıldım. 19 Mayıs'ın kaldırılmasına karşıyım çünkü bu sadece göz boyama. Samimi olsalardı, demokratikleşme isteselerdi önce ana dilde eğitim, zorunlu din derslerinin kaldırılması gibi sorunlarla uğraşırlardı.
Bu yüzden bunu gelişme için yaptıklarına inanmıyorum. Bizim gösterilere katılmak zorunda olmamız da hoş değil, isteyenin katıldığı, istemeyenin katılmadığı bir sistem en doğrusu olurdu.
"19 Mayıs'a da katılmayı umuyordum"
Berfin Tekek (13): Ben 23 Nisan'a katılmıştım. Biz çok eğlenmiştik. 19 Mayıs'a da katılmayı umuyordum, katılamayacağım için üzgünüm. Neden böyle yapıldığını bilmiyorum, bu konuda pek bilgim yok.
"Mantıklı bir gerekçe sunsalardı"
Başak Tekin (19): 19 Mayıs, Cumhuriyet'ten bize kalan önemli bir miras. AKP bunları göz göre göre hem de çok hızlı bir şekilde ortadan kaldırmaya çalışıyor. Sunulan gerekçeler bari mantıklı olsaydı. Buna dur dememiz gerekiyor.
"Beden Eğitimi dersinde de askeri eğitim var"
Deniz Işık (17): Beden Eğitimi derslerinde hala askeri eğitim tarzı uygulanıyor; derslerde tek tip kıyafetlerle "sağa dön, sola dön" komutu alıyoruz. Onun dışında, okul idaresi çok baskıcı ve öğrencinin söz hakkı yok. Duvara yazı yazdı diye tutuklanan arkadaşımız var. 12 Eylül darbesinin izleri silinmek isteniyorsa, zorunlu din dersi de kaldırılmalı. Demokrasi sadece 19 Mayıs'ı kaldırmakla olmaz, AKP göz boyamaya çalışıyor.
"AKP tüm engellerini kaldırıyor"
Cansu Polat (17):19 Mayıs gösterileri Cumhuriyet'in değerlerinden biridir. AKP kendi siyaseti önündeki tüm engelleri kaldırmaya çalışıyor. Gençlere verilmiş bu günü saçma sapan bahanelerle kaldırıyor. Sunduğu bahanelere çok rahat çözüm bulunabilirdi; söyledikleri çocuk kandırmak gibi bir şey. (NV/IC)