İnsan Hakları Derneği (İHD), 16-17 Kasım 2002 tarihlerinde gerçekleştirdiği Genel Kurulunda “Hayata Dönüş Operasyonu”nun gerçekleştirildiği 19 Aralık gününü “Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak belirledi.
TIKLAYIN - “HAYATA DÖNÜŞ” NEDEN YAPILDI, BUGÜNE ETKİSİ NE OLDU?
19-22 Aralık 2000 tarihleri arasında ülke çapında 20 ayrı hapishanedeki siyasi tutuklu ve hükümlülerin kaldığı bloklara eşzamanlı operasyon düzenlenmiş, 28 tutuklu ve iki asker olmak üzere toplam 30 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce mahpus yaralanmıştı.
TIKLAYIN - “HAYATA DÖNÜŞ”ÜN GERÇEK PLANI: MEDYADA PSİKOLOJİK HAREKAT
“Hayata Dönüş Operasyonu” adı verilen operasyonun üzerinden 16 yıl geçtiğini hatırlatan İHD’nin açıklamasında, “O zamandan beri cezaevlerinde hak ihlalleri hız kesmeden devam ediyor” dendi.
İHD bu akşam Ankara’da, Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde 18:00’de konuyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirecek.
16. yılda talepler
İHD Batman Şubesi de bugünkü basın açıklamasında, yetkililerden şu taleplerde bulundu:
* Tüm mahpusların insan onuruna saygı gösterilmeli.
* Hiçbir mahpus tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamalı.
* 19 Aralık katliamı davası sorumluları yargılanmalı. Zamanaşımı usulü ile uygulanan cezasızlık politikasına son verilmeli.
* Hükümet, Birleşmiş Milletler İşkencenin Önlenmesine ek Seçmeli Protokolü Meclis’e sevk etmeli, Meclis protokolü onaylamalı.
* Tutuklu ve hükümlülerin haklarını ihlal eden, işkence yapan, yaralayan ve öldüren kamu görevlileri hakkında davalar açılmalı, açılmış davalar bir an önce sonuca bağlanarak failler hak ettikleri cezalara çarptırılmalı.
* Cezaevleri sivil izlemeye açık olmalı.
* Cezaevlerinde mahpusların, savunma, şiddete maruz kalmama, sağlık, eğitim, beslenme, aileleriyle ve avukatlarıyla ve genel olarak dış dünya ile iletişim haklarına saygı gösterilmeli.
* Yeni İnfaz Yasası, ilgili uzmanlık örgütleri ve insan hakları örgütlerinin görüşleri alınarak insan hakları hukukuna uygun değişikliklere uğratılmalı.
* Kadın ve çocuk cezaevleri ve ıslahevleri, insan onurunun korunması bakış açısıyla yeniden düzenlenmeli. (AS)