184 yıldan sonra aylık yerel gazete "İzmir Gazetesi" üçüncü sayısını (Şubat 2008) çıkardı. İlk sayıda yazarlardan Melih Üstkanat "Sadece bir avuç gazeteci cep harçlıklarımızdan arttırdığımız üç beş kuruşla bu gazeteyi kağıda basalım diye yola çıktık," diyor.
Gazetenin imtiyaz sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Bülent Turan ise 132 yıl öncesine dair "Gazetemizin 1824, 1877 ve 1896 yıllarındaki ilk / yeniden yayımlanan sayılarındaki tarihsel durumunu araştırıp, kent gündemine bugün gazetemiz aracılığıyla taşımak, bu adı kullanmamız karşılığında tarihe ve topluma olan bir borcumuzdur, sorumluluğumuzdur diye düşünüyorum" diyor.
Gazetenin reklam ve ilan endişesinden uzak, yerellik sınırları içinde kalmayıp, geniş bir bakış açısıyla bir düşünce gazetesi olma yolunda ilk adımlarını attıklarını aktaran Turan İzmir'e uzak olanlar içinde İnternet'te gazete sayfalarını yayımladıkları bilgisini veriyor.
Gazetenin ilk sayısının manşeti "Expo Linci", ikinci sayısının dosyası "Sokak Arası Gökdelenler" ve üçüncü sayıda sürmanşet "Zehirleniyoruz". Anlaşılacağı üzere gazete ele aldığı konularla "kent gazetesi" olduğunun işaretlerini veriyor.
Gazetenin yazarları arasında Nur Dolay, Prof. Dr. Oğuz Oyan, Prof. Dr. Ümit Erdem, Zeynep Ceren Eren, Doç. Dr. Mehmet Tuncer, Gamze Tokan, Ahmet Gürel, Serap Savunduk Özel var.
Gazeteyi daha yakından tanımak için
"Sokak Arası Gökdelenler" başlıklı haberde Kordonboyu'nda bir elin parmaklarını geçmeyen cumbalı sakız tipi İzmir evlerinin artık yıkılmak üzere olduğu konu edilmiş. Öte yandan İzmir'deki betonlaşmanın simgesi olarak tarihi yapıların çatıları ardında sokak arası gökdelenlerin hızla yükseldiğine dikkat çekiliyor.
İlk Türkçe Gazete İzmir Gazetesi
1824'de "Smyrneen" adlı gazete İzmir'de Fransız Charles Trichon tarafından yabancı dilde yayımlanır. Aynı yıl kapatılır. 1877'de Grigorios Karydis tarafından yayınlanan "İzmir Gazetesi" Osmanlı'da Türkçe yayımlanan ilk gazetedir. 1878'de kapanır. 1897'de Bıçakçızade İsmail Hakkı'nın çıkardığı İzmir haftalık olarak yayımlanıyordu. Aynı gazeteyi 1907'nin Ağustos'unda Hüseyin Hilmi ve Baha Tevfik Bıçakçızade'nin ismiyle yeniden yayınlamaya başladı. Köşe yazılarıyla kentte ilgi kaynağı olan İzmir Gazetesi bu ilgi üzerine büyür ve Salepçioğlu Han'a taşınır. İzmir Gazetesi'nde o tarihte Ömer Seyfettin de yazmaktadır. Gazete "belgelemek, tanıklık etmek, yön göstermek" şiarıyla 184 yıl sonra tekrar okurla buluşuyor.(EZÖ)