*Fotoğraflar: Vecih Cuzdan
18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İstanbul ve Hatay'da dün (2 Mayıs) eşzamanlı yapılan açılış gecesi etkinlikleriyle başladı.
Açılış gecelerinin İstanbul'daki adresi Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi, Hatay'da ise depremin en fazla yıkıma uğrattığı ilçelerden Defne'de, Aşağıokçular Necla Duran Barış Parkı oldu.
Sunuculuğunu Bülent Emrah Parlak'ın yaptığı İstanbul'daki açılış gecesinde, Maltepe'deki 1 Mayıs mitinginden görüntüler eşliğinde 1 Mayıs Marşı söylendi. Ardından festival komitesi, eğitim, sağlık ve sinema emekçileri konuşmalar yaptı.
"Bağımsız sinemayı görünür kılmaya devam edeceğiz"
Festival komitesi adına konuşan Haşmet Camcı, sözlerine 6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma uğrattığı Hatay'la başladı, "Kadim kent Antakya'nın yası yasımız, isyanımız, öfkemiz oldu. Enkaz altındaki çığlıkların acısı yüreğimizde. Korku eşiğinin aşıldığı an oldu. Öfkemiz ve isyanımız büyük. Ama umudumuz da büyük" dedi.
İFF'nin 18 yıldır yarışmasız, sponsorsuz ve ücretsiz bir festival olarak düzenlendiğini hatırlatan Camcı, sözlerini şöyle tamamladı:
"Tüm dünyadan işçi sınıfının yaşam, mücadelesi, direniş öyküleri ve deneyimlerini aktarmaya devam edeceğiz. Sansüre karşı özgür, bağımsız sinemayı görünür kılmaya devam edeceğiz."
Üç yıldır İFF'nin afişlerini tasarlayan, "Erdoğan sayesinde" çıkartmalarını hazırladığı için gözaltına alınıp serbest bırakılan görsel iletişim tasarımcısı Mahir Akkoyun da açılış gecesine bir video mesaj gönderdi.
Akkoyun, "Umuyorum ki bu festival daha da büyüyerek ve yaygınlaşarak işçilerin, emekçilerin, kadınların, öğrencilerin sesinin daha fazla insana ulaşmasını sağlayacak. Aynı zamanda İFF'yle başlayan bu mayıs ayının AKP-MHP ve Erdoğan iktidarının devrildiği, ülkemiz ve halkımız için güzel sonuçlandığı bir ay olacağına da inanıyorum" dedi.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'ndan Cansu Karakuş, Ağustos 2021'de kurulan sendikanın 9 bine yakın üyeye ulaştığını belirtti ve eşit haklar temelinde taban maaş uygulamasının geri getirilmesi taleplerini yineledikten sonra, "Hakkımız olanı alana kadar mücadelemiz sürecek" dedi.
Gönüllü olarak deprem bölgesine gittiği için çalıştığı Heybeliada Aile Sağlık Merkezi'nde mobbinge uğrayan ve hakkında soruşturma açılan Dr. Sosın Fisli ise kendisiyle dayanışan Heybeliada halkı ve TTB'ye teşekkür etti, "Bu birliktelik bize cenneti kapılarını açmayacak belki ama dayanışma, bizi bu cehennemden çıkaracaktır" diye konuştu.
Ardından yönetmen Kazim Öz, görüntü yönetmeni Sinan Güngör'e teşekkür plaketi verildi. Yönetmen Vuslat Saraçoğlu tarafından onur plaketi verilen oyuncu Necmettin Çobanoğlu ise "15 Mayıs sabahı bahara uyanmak için hepimize görevler düşüyor" dedi.
Gecede ayrıca, 1999 Gölcük Depremi'nde "yıkılmayan tek yer" olarak bilinen ve can kaybının yaşanmadığı Kocaeli'ye bağlı Tavşancıl'ın 1989-2022 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve pandemide yaşamını yitiren Salih Gün'ün oğlu Ümit Gün konuştu.
Babası Salih Gün'ün ranta değil bilime öncelik verdiğini belirten Ümit Gün, "Bilime önem verdiğinizde, zemin etüt raporu hazırlattığınızda ve çok katlı binalar yapılmasına izin vermediğinizde yıkım olmuyor. Ne mutlu ki ben evdeki ayakkabı kutularıyla değil babamın yaptıklarıyla anılıyorum" dedi.
Festival 7 Mayıs'a kadar sürecek
23 Nisan haftası boyunca Antakya'da olan İFF, Film Kooperatifi ve Gençlik Filmleri Festivali ekiplerinin yaptığı etkinliklere ilişkin hazırlanan video ile yönetmen Ethem Özgüven'in Hatay Akademi Orkestrası ve Antakya'ya ilişkin hazırladığı belgeselden kısa bir kesit gösterildi.
İstanbul'daki açılış gecesi Grup Seyyah'ın seslendirdiği ezgiler ve ardından Cem Kaya'nın yönetmenliğini üstlendiği Aşk, Mark ve Ölüm belgeselinin gösterimiyle sona erdi.
18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1-7 Mayıs tarihlerinde İstanbul ve Hatay'da, ayrıca çevrimiçi olarak yine sponsorsuz, yarışmasız ve ücretsiz bir şekilde seyirci ile buluşacak.
Festivalin kataloğuna buradan ulaşabilirsiniz.
(VC)