*Görsel: Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, gündemdeki gelişmeler ve seçmen eğilimine dair ülke genelinde araştırmanının sonucu açıkladı.
Araştırma 28 Aralık 2021-2 Ocak 2022 tarihleri arasında İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Samsun, Trabzon, Bursa, Muğla, Antalya, Adana, Mersin, Erzurum, Ağrı, Kars, Diyarbakır, Urfa, Mardin, Batman, Van ve Siirt'te yapıldı.
Araştırmaya katılanlara ilk olarak, “Sizce Türkiye'nin En Önemli Sorunu Nedir?” sorusu yöneltildi. Ankete katılanların 65,6’sı “Ekonomik Kriz/İşsizlik”, yüzde 12,5’i “demokrasinin olmayışı”, yüzde 9,9’u “Cumhurbaşkanlığı sistemi”, yüzde 5,6’sı “Hukuk Sisteminin Mevcut Durumu”, yüzde 5,3’ü “Kürt sorunu” yanıtını verdi.
Görüşmecilerin yüzde 60'ı “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini Başarılı Buluyor Musunuz?” sorusuna "başarısız bulduğu" cevabını verdi. Yüzde 24,3’ü “başarılı bulduğunu" söylerken, yüzde 15,7'si ise "kararsız" olduğunu belirtti.
"Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin başarısız" bulanların yüzde 72.8'i erkek görüşmecilerden oluşuyor. Kadın görüşmeciler, erkek görüşmecilere oranlar "cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini başarılı" buluyor.
İlk defa oy kullanacak olan 18-24 yaş grubu da diğer yaş gruplarına oranla daha "çok başarısız" bulduğunu belirtiyor.
“Hükümetin Son Ekonomi Politikasının Ülkeyi Ekonomik Krizden Çıkaracağına İnanıyor Musunuz?” sorusuna görüşmecilerin yüzde 25,9’u “İnanıyorum”, yüzde 20’si “Kararsızım” ve yine yüzde 54,1’i “İnanmıyorum” dedi. Hükümetin ülkeyi krizden çıkaracağına inanmayanlar oranı en çok "erkek katılımcılar ile 18-24 yaş grubundan" oluşuyor.
“Türkiye'nin İçinde Bulunduğu Mevcut Koşulları Göz Önünde Bulundurduğunuzda, Erken Bir Genel Seçime Gidilmesi Gerektiğini Düşünüyor Musunuz?” sorusuna katılımcıların; yüzde 56,9’u “Evet” derken, yüzde 24,2’si “Hayır” yanıtını verdi.
“Mevcut Durumda Var Olan İttifaklara Oy Verir Misiniz?” sorusu yöneltilen katılımcıların; yüzde 33,3’ü “Cumhur İttifakına Oy Veririm”, yüzde 32,7’si “Millet İttifakına Oy Veririm” derken, yüzde 13,2’si “Kararsızım” yüzde 12,5’i “Oy Verdiğim Parti İçinde Olursa Ancak Oy Verebilirim”, yüzde 8,3’ü “Hayır, Hiçbir Koşulda Oy Vermem” dedi.
"24 Haziran 2018'de Gerçekleşen Genel Seçimlerde Hangi Partiye Oy Verdiniz?" sorusuna araştırma grubunun yüzde 37'si "AKP", yüzde 22,9'u "CHP", yüzde 13,2'si "Oy Kullanmadım" yüzde 9,1'i "İYİ Parti", yüzde 8,5'i "HDP", yüzde 7,3'ü "MHP cevabını verdi.
“Bu Pazar Bir Genel Seçim Olursa Hangi Partiye Oy Verirsiniz?” sorusuna ise; yüzde 27’si “AKP”, yüzde 22,9’u “CHP”, yüzde 11,9’u “Kararsızım”, yüzde 10,3’ü “İYİ Parti”, yüzde 9,4’ü “HDP”, yüzde 6,3’ü “MHP”, yüzde 5,7’si “Oy Kullanmayacağım”, yüzde 2,9’u “DEVA Partisi”, yüzde 2,1’i “Gelecek Partisi”, yüzde 0,7’si “Saadet Partisi” dedi.
SONUÇ: Araştırmaya göre; AKP’ye daha önce oy verenlerde 10 puanlık bir düşüş var. Ayrıca en çok kararsız seçmen de AKP’de yer alıyor.
Yine cinsiyete karşılaştırmasında geçen seçimde AKP’ye ağırlıklı kadınlar oy verirken, bu pazar seçim olsa AKP’ye yine kadınların erkeklerden daha fazla oy verdiği görülse de önemli bir düşüş de yaşanıyor.
İlk defa oy kullanacakların içinde yer aldığı 18-24 yaş grubu içinde de CHP’nin öncelikli olarak tercih ediliyor.
"Oy kullanmayacağım" ve "kararsızım" yanıtları oransal olarak dağıtıldığında AKP yüzde 32,8, CHP yüzde 27,8, İYİ Parti yüzde 12,5, HDP yüzde 11,5, MHP yüzde 7,6, DEVA Partisi yüzde 3,5, Gelecek Partisi yüzde 2,5, Saadet Partisi yüzde 0,8. oldu.
>>Ankette, "kararsızım" yanıtını veren katılımcıların yüzde 38,1'i kararsız olma nedenini "Partilerin Politikalarını Görmek Lazım" sözüyle tariflerken, yüzde 22'si "Siyasi Partilere Güvenmiyorum", yüzde 20,2'si "Partiler Hakkında Bilgim Yok", yüzde 19,7'si ise "Ekonomik Krizden Dolayı" şeklinde açıkladı. (RT)