2014 Nobel Barış Ödülü’nü alan Pakistanlı Malala Yusufzay, İnsan Hakları Günü’nde BBC’ye verdiği röportajda bir gün ülkesine başbaşkan olmayı umduğunu söyledi.
Yusufsay 19 Ekim günü açıklanan ödüllerde Barış Ödülü’nü Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi ile paylaşmıştı.
BBC’nin Oslo’da gerçekleştirdiği röportajda Yusufzay, politikaya girme nedenini ülkesine hizmet vermek, geliştiğini görmek ve her çocuğun eğitim hakkından yararlanmasını sağlamak için istediğini söyledi. Yusufzay, 2007’de öldürülmesinden önce iki dönem Pakistan’da başbakanlık yapan Benazir Butto’dan esinlendiğini de söyledi.
11 yaşında BBC'de yazıyordu
Malala Yusufzay, Taliban tarafından Swat Vadisi ele geçirildiğinde BBC Urduca’ya takma adla yazmaya başladığında 11 yaşındaydı. Vadide Taliban iktidardayken kız okullarını kapatmıştı.
2012’de, okulundan evine dönerken Taliban tetikçileri tarafından kız çocuklarının eğitim haklarını savunduğu için kafasından vurulmuştu. Doktorlar kurşunu başarılı bir şekilde çıkarttı. Tedavisinin devamı İngiltere’de yapıldı. Bugün eğitimine İngiltere’de devam ediyor. Mezun olduğunda ülkesine dönmek istediğini söylüyor.
Nobel Barış Ödülü alan en genç insan
113 yıldır olan Nobel Barış Ödüllerinde şu ana kadar sadece 16 kadın ödüle layık görüldü. Yusufzay, ödüle layık görülen en genç insan.
Yusufzay ile ödülü alan Satyarthi, bugüne kadar 80 binden fazla çocuğun, çocuk işçiliğinden kurtulmasını ve eğitim almasını sağladı. (RK/HK)