Ankara’da 17 Şubat 2016'da Genelkurmay binası önündeki askeri servis araçlarının geçişi sırasında bombalı araçla saldırı yapıldı, 28 kişi öldürüldü, 61 kişi yaralandı.
Hayatını kaybedenlerden 16’sı memur, gazeteci ve işçi olarak çalışıyordu. 12 kişi ordu mensubuydu.
Saldırıyı Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) üstlendi.
Siyasilerin PYD ısrarını DNA testi yalanladı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, patlamayla ilgili açıklamasında, saldırıyı gerçekleştirenin YPG mensubu olduğunu iddia etti:
”Bu intihar saldırısını gerçekleştiren Salih Neccar isimli kişi Kuzey Suriye'nin Amuda şehrinde 1992'de doğmuştur. Saldırının doğrudan YPG irtibatı ortaya konmuştur. İstihbari ve emniyet çalışmalarımız sonucunda 9 kişi gözaltına alınmıştır.”
PYD Eş Başkanı Salih Müslim ise Davutoğlu’nun açıklamalarının "gerçeklikle alakası olmadığını ve patlamayla hiçbir güçlerinin alakası olmadığını" söyledi.
Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Ankara'daki bombalı saldırıyla ilgili, "Kimler yapmıştır bilemiyoruz. Ama daha önce Kürdistan'daki katliamlara misilleme olarak bu tür tepki eylemleri yapanların olduğunu biliyoruz" dedi.
Zaten saldırıdan iki gün sonra açıklama yapan TAK eylemi üstlendi.
TAK ve eylemleri hakkında daha geniş bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
TAK açıklamasında, saldırıyı 1989 yılı Van Gürpınar doğumlu, Zınar Raperin kod adlı Abdulbaki Sönmez’in gerçekleştirdiği ifade edildi.
Açıklamada "Bu eylem Cizre’de bodrumlarda hunharca katledilen savunmasız, yaralı sivil insanlarımızın intikamı için yapılmıştır" denildi.
Saldırıyı Abdulbaki Sönmez’in gerçekleştirdiği, 23 Şubat’ta açıklanan DNA testi sonucuyla kesinleşti.
TIKLAYIN - DNA SONUCUNA GÖRE İNTİHAR BOMBACISI, TAK’IN AÇIKLADIĞI ABDÜLBAKİ SÖMER
Ancak saldırganın kimliğinin belirlenmesine rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet üyeleri saldırının faillerinin PYD olduğunu söylemeye devam etti.
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da kendi açıkladıkları ismin Salih Neccar olduğu, saldırıyı ise Sönmez’in yaptığına dair DNA sonuçları sorulunca “Meselenin gerçeğini değiştirmez, PYD bölgesinden girdi” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Ellerinde belgeler olduğunu” ileri sürdü ancak kamuoyuyla bir belge paylaşılmadı.
Olay nasıl gerçekleşti? |
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasında gözaltına alınan 21 kişiden 14’ü tutuklandı. Şüpheliler, "silahlı terör örgütüne yardım etme", "resmi belgede sahtecilik", "kamu kurum ve kuruluşlarını aracı olarak kullanarak dolandırıcılık" suçlarından tutuklandı. Savcılıktan Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği’ne gönderilen sevk yazısına göre saldırı şöyle gerçekleştirildi: * Şüpheliler T.K., M.B., M.K., H.G., M.C. ve S.B. sahte belgeler düzenleyerek araç kiraladıktan sonra düşük fiyatla satıyordu. Ankara saldırısında kullanılan araç da bu şekilde T.U.’ya ait araç kiralama şirketinden başkasına satılmak üzere kiralandı. * Baran kod adlı örgüt üyesi, M.A.’ya araç bulması için talimat verdi. M.A., A. ile temasa geçerek, eylemde kullanılan 34 KK 0340 plakalı aracı 12 bin liraya satın aldı ve Lice’ye götürdü. * M.A. burada Erhan kod adlı İ.Ö.’den aldığı talimatlar doğrultusunda aracı Ankara Ulus Meydanı’nda şüphelilerden K.O.’ya teslim etti. * K.O. şüpheliler H.T. ve H.K. tarafından, eylem talimatı veren Baran kod adlı M.D., Erhan Kod adlı İ.Ö., Hoca ve Şirin kod adlı kişilerle görüştürüldü. Örgüt yöneticileri K.O.’ya “15-20 gün içinde bir kişiyi göndereceklerini ve kendisinin çalıştığı Eskişehir yolundaki inşatta kalacağını” söyledi. * İntihar bombacısı Abdülbaki Sömer’in saldırı öncesi Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde, K.O. tarafından karşılandığı görüntü de savcılık dosyasına girdi. Sömer intihar saldırısından 42 gün önce Ankara’ya gelmişti. * Abdülbaki Sömer, AŞTİ’den K.O.’yu aradı ve onun çalıştığı inşaatta kalmaya başladı. Şüpheliler A.K. ve M.C. bomba malzemelerini inşaata götürdü. * Saldırıda kullanılan bombalı araç da evin bahçesinde hazırlandı. Ev, bombalı eylemin gerçekleştirildiği Merasim Sokak’a 45 km. mesafede. Bir sitede kaba inşaatı tamamlanmış 10 numaralı dubleks villada işçiler kalıyor. K.O. da geçen hazirandan bu yana inşaatta sıva işçisi olarak çalışıyordu. * Şüpheli K.O. ve Sömer, olay tarihi ve öncesinde saldırı bölgesinde, 35 EA 9526 plakalı gri renkli 2012 model Peugeot 308 marka araçla çok sayıda keşif yaptı. Bu keşifler, plaka tanıma sistemi kayıtlarına yansıdı. * Savcılığın inşaatta yaptığı aramalarda, bir otelin adı yazılı yırtılmış bir not kağıdı bulundu. Bu kağıttan yola çıkarak, B.D. adlı şüphelinin 11-12 Şubat tarihleri arasında Ankara'ya gittiği, Ankara'da bulunduğu süre içerisinde dört otel değiştirdiği, K.O.'nun sözkonusu kişiyle eylem öncesi çok sayıda telefon görüşmesi yaptığı, bombalı saldırı sonrası da telefonla görüştükleri ortaya çıkarıldı. K.O.’nun saldırı eylemine ilişkin talimatları B.D.'den aldığı da ileri sürüldü. * Saldırıdan sonra hem 35 EA 9526 plakalı araçta hem de şantiyedeki eşyalar üzerinde yapılan incelemede, K.O. ve kardeşi M.O.’ya ait birden fazla parmak izi tespit edildi. |
Gazeteci Gülşen Yıldız da hayatını kaybetti
Patlamada hayatını kaybeden 28 kişi arasında Tarım TV muhabiri Gülşen Yıldız da bulunuyor.
Yıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında yaklaşık 4 yıldır gazeteci olarak çalışıyordu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu Yıldız 32 yaşındaydı.
İş arkadaşlarından Nigar Polat, arkadaşını şöyle anlattı: “Gülşen adı gibi sürekli güler ve herkese pozitif enerji verirdi. Onunla konuştuğumuzda rahatlardık, kimseye kızmaz, hep olumlu düşünmeye çalışırdı. Yufka gibi yüreği vardı. Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırısı olan Ankara Garı'nda meydana gelen patlama sonrasında çok ağlamış ve günlerce kendini toplayamamıştı. Gardaki saldırı sonrasında profilini karartmıştı. Oysa bir gün terör onun da canını alacakmış.”
Genelkurmay servislerine saldırı |
Ne zaman? 17 Şubat 2016’da, saat 18:31’de. Nerede? Ankara, İnönü Bulvarı'nı Dikmen Caddesi'ne bağlayan Merasim Sokak'ta, askeri servis araçlarının beklediği bölgede. Nasıl? İntihar saldırganının bombalı araçla çarpmasıyla. Kaç kişi öldürüldü? 16’sı sivil 28 kişi ve saldırgan Abdulbaki Sönmez. Kimler? Servisle evlerine giden Genelkurmay çalışanları. Ölenlerin isimleri? Ertan Akgül, Mustafa Haliloğlu, Erkan Tümer, İbrahim Baran, Meryem Yılmaztürk, Uğur Fatih Özdemir, Fatma Berna Atmaca, Cumali Akman, Yıldız Demirtaş, Cüneyt Sertel, Mehmet Kutlu, Feyyaz İlhan, Mevlüt Öksüzoğlu, Mehmet Yener, Figen Gündüz, Filiz Koçak, Eren Ördek, Ayşegül Pürnek, Gülşen Yıldız, Mustafa Küçük, Sedat Durgun, Mehmet Koray Pınar, Güner Altınok, Özgür Orçun Munyas, Recep Gülen, Fevziye Kayış, Muammer Kosacı ve Ali Öztaş. Yargıda ne durumda? Saldırıyla ilgili soruşturma sürüyor. Soruşturmada gizlilik kararı var. |
(AS)
YAZI DİZİSİNİN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır Saldırısında “Mutlak Gizlilik”
14 Ocak 2016: Lojmana Saldırıda Üçü Çocuk Altı Kişi Öldürüldü