2 Eylül 2019’da Ankara’ da kurulan 17 Mayıs Derneği eşit ve özgür bir toplumun inşasına katkıda bulunmayı hedefleyerek 2. yılını tamamlıyor.
LGBTİ+ toplumu ve aktivizmini güçlendirmeyi hedefleyen 17 Mayıs Derneği, 2 Eylül 2019’da Ankara’da kuruldu.
17 Mayıs Derneği; cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ya da cinsiyet ifadesi temelli bireysel ya da toplumsal düzeyde yaşanan her türlü ayrımcılıkla mücadele içinde bilimsel, kültürel, sosyal ve sanatsal, eğitsel faaliyetler yaparak aynı zamanda sosyal hizmet, savunuculuk, farkındalık ve insan hakları izleme, belgeleme ve raporlama faaliyetleri yürüterek eşit ve özgür bir toplumun inşasına katkıda bulunmayı amaçladığını belirtti.
17 Mayıs Derneğinden Anjelik Kelavgil, derneğin kuruluş amaçlarını ve çalışmalarını bianet'e anlattı.
Öncelikle, neden "17 Mayıs"?
17 Mayıs 1990 tarihi Dünya Sağlık Örgütü tarafından eşcinselliğin hastalık kategorisinden çıkarıldığı gün ve sonrasında dünya LGBTİ+ hareketi bu günü Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi karşıtı gün olarak kutlamaya başlıyor. 17 Mayıs Derneği de adını LGBTİ+’ların varoluşlarını kutladıkları bu günden alıyor.
Pandemide dernek çalışmaları
Dernek hangi amaçla kuruldu?
17 Mayıs Derneği LGBTİ+ komünitesiyle LGBTİ+ dernekleri arasındaki mesafenin azaltılması düşüncesiyle kuruldu. 17 Mayıs Derneği’nin kuruluş amacı LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ topluluklarını güçlendirmek amacıyla çalışmalarına devam ediyor.
Pandemi süreci derneğin işleyiş şeklini nasıl etkiledi?
17 Mayıs Derneği kurulduktan bir süre sonra pandemi koşulları dünyanın dört bir yanına hakim oldu. Pandeminin LGBTİ+’ları yoğun bir şekilde etkilemesi, komünitenin ihtiyaçlarını ve ne konularda güçlenmeye ihtiyaç olduğunu gözler önüne serdi. Pandemi sürecinde 17 Mayıs Yaşlılık çalışmalarını derinleştirdi.
Pandemiden yoğun etkilenen trans aktivistlere destekte bulundu ve interseks hareketinin sürdürülebilirliğine dönük çalışmalarda bulundu.
Bu iki yıllık süreçten bahseder misiniz?
Kuruluşundan bugüne 17 Mayıs Derneği Savunuculuk Programı, Güçlendirme Programı ve Kapasite Geliştirme Programı aracılığıyla LGBTİ+’lara dönük hizmet üretmeye devam ediyor.
Savunuculuk Programı kapsamında yaşlanan ve yaş alan LGBTİ+’ların sorunlarını ele alan Yaşlılık Çalışmaları, HIV ile yaşayan LGBTİ+’ların haklarına odaklanan HIV Çalışmaları, interseks hareketin sürdürülebilirliğini ve toplumda interseks farkındalığının artmasını hedefleyen İnterseks Çalışmaları ve Ankara’nın Çankaya ilçesinde yaşayan ya da çalışan LGBTİ+’ların kent hakkına odaklanan Yerel Yönetimler Çalışmaları halihazırda devam ediyor. “
Güçlendirme Programı kapsamında ise Psiko-Sosyal ve Hukuki Destek Programı ve Esenlik Programı çalışmalarına devam ediyor.
Psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve avukattan oluşan Psiko-Sosyal ve Hukuki Destek programı, LGBTİ+’lara LGBTİ+ olmalarından kaynaklı oluşan durumlara dair destek çalışmalarına devam ediyor. Esenlik Programı ise hem LGBTİ+ örgütlerinin kurumsal iyilik halinin sağlanması hem de LGBTİ+ aktivistlerinin iyilik halinin artırılmasına dönük faaliyetlerde bulunuyor. Bu kapsam program 25 LGBTİ+ aktivistine ücretsiz psikolojik danışmanlık desteği sağlamayı planlıyor.
Kapasite Geliştirme Programı ise LGBTİ+ örgütlerin ihtiyaç duydukları başlıklarda uzman desteği alabilmesine olanak sağlıyor. Bu kapsamda oluşturulan uzman havuzu, ihtiyaç duyulan noktalarda LGBTİ+ örgütlerine destek verecek şekilde genişlemeye devam ediyor.”
Farklı derneklerden destek verenler, olumlu yaklaşanlar oluyor mu?
17 Mayıs Derneği’nin çalışmalarının tamamı LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ komünitesini güçlendirmeye dönük çalışmalar olduğundan ötürü LGBTİ+ hareketi içerisinde ve LGBTİ+ destekçisi kurumlar içerisinde olumlu karşılanıyor.
Birçok çalışmada farklı paydaşlarla hareket eden dernek, aynı zamanda çeşitli ağlarda da çalışmalarına devam ediyor.
Tanışmak istiyoruz
13 Eylül buluşması hakkında bilgi verir misiniz?
40+ Lubunya İnisiyatifi, yeni dönem çalışmaları planlamak ve yeni üyeleriyle tanışmak için çağrı yaptı. 13 Eylül Pazartesi saat 20.00’de Zoom üzerinden bir araya gelmeye çağıran inisiyatif, 40+ LGBTİ+’ları yaşlılık üzerine sohbet etmek ve örgütlenmeye çağırıyor.’
Etkinliğe katılmak için [email protected] adresine mail atmak yeterli!
Deneğin çağrısıSonbahar geliyor lubunya ama sen halen bir bahar çiçeğisin. Sence de artık buluşma zamanımız gelmedi mi? Bir sürü etkinlikte yan yana geldik ve gelmeye devam ediyoruz. Bir de etkinliklerden, atölyelerden bağımsız tanışmak için buluşalım diyoruz. Hal hatır soralım birbirimize. Neler yaşıyoruz, yazımız nasıl geçti? Kış hazırlıkları başladı mı? Emekliye kaç gün, kaç ay, kaç yıl kaldı? Emekli olunca nereye yerleşiyoruz? Birlikte neler yapsak hoşumuza gider? Bundan yıllar önce yaptığımız gibi mekanları queerleştirmek için minik buluşmalar organize etmeye ne dersiniz? Bunlar ve daha fazlası için, biraz güllüm, biraz da madi koli atmak için buluşmaya davet ediyoruz. Biranı al, çayını demle, Pazartesi sendromunu birlikte atlatalım! 13 Eylül Pazartesi saat 20.00’de Zoom’daki buluşmamıza katılmak için [email protected] a mail atman yeterli! Derneğin Hedefleri17 Mayıs Derneği öncelikli olarak LGBTİ+ toplumuna karşı artan baskılara karşı, LGBTİ+ toplumunu ve LGBTİ+ aktivizmini güçlendirmeyi hedeflediğini belirtti. Dernek kurucuları, ağırlıklı olarak LGBTİ+ aktivistler ve bu alanda çalışan profesyonellerden oluşmakta. LGBTİ+ örgütlerin ve aktivistlerin kapasite geliştirme faaliyetlerinde ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda gelişen krizlere müdahale ve destek de bulunmak öncelik ve önem verdikleri alanlar arasında yer almakta. Dernek, merkezinin Ankara’da olmasından kaynaklı Ankara yasakları ve artan baskılar nedeniyle LGBTİ+ toplumu ile bağı zayıflayan hareketin iletişimini güçlendirmek için de çalışmalar yürütmeyi hedefliyor. 17 Mayıs Derneği Tüzüğüne göre; derneğin amacı, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı alanında bireysel ya da toplumsal düzeyde yaşanan her türlü ayrımcılıkla mücadele için bilimsel, kültürel, sosyal ve sanatsal, eğitsel faaliyetler yaparak aynı zamanda sosyal hizmet, savunuculuk, farkındalık ve insan hakları izleme, belgeleme ve raporlama faaliyetleri yürüterek eşit ve özgür bir toplumun inşasına katkıda bulunmak. |
(MD/EMK)
Görsel: Kaos GL