Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), içinde bulunduğumuz yılın kesin olmayan ortalama sıcaklığının, uzun dönem ortalaması olan 14,0 santigrat derecenin 0,44 üzerinde bir sıcaklığa sahip olduğunu söylüyor.
WMO genel sekreteri Michel Jarraud, kıtaların çoğunluğunda ortalamaların üzerinde sıcaklıklar görüldüğünü, sadece Kuzey Amerika'da hava sıcaklıkları ortalamaların altında çıktığını söylüyor. Jarraud, "Şu anda bir ısınma eğilimi var, bundan hiç kuşkumuz yok." dedi.
Bilim insanlarının küresel ısınma konusundaki araştırma ve raporlarına rağmen, iklimdeğişikliğini inkar eden ve konuya şüpheyle bakanlar da mevcut.
İngiltere'de Popus Kamuoyu Araştırma'nın yaptığı araştırmaya göre insanların yüzde 41'i iklim değişikliğinin insan eliyle gerçekleştiğini, yüzde 55'inin ise kesin kanıtlarının olmadığını belirterek şüpheyle bakıyor. Küresel Isınma Politikaları Derneği'nden Benny Peiser, konuya şüpheyle bakanların, iklim değişikliğini kabul eden yaklaşımların aşırı duygusal ve politik olduğunu söylediklerini belirtiyor.
Şüphe değil inkar
İklimdeğişikliği konusunda gereken yaptırımların uygulanması konusunda iklim ve çevre aktivistleri Kopenhag'da eylemlerini sürdürürken konuya şüpheyle yaklaşanlar da var. "Şüpheciler" olarak adlandırılan bu çevrenin önemli isimlerinden biri eski Greenpeace üyesi olan Kopenhag Konsensus Merkezi'nin başkanı Danimarkalı Björn Lomborg.
İklim konferanslarına olumlu bakmayan Lomborg'a göre bu ülkelerin yaşadıkları sorunların tek sebebi küresel ısınma değil. Lomborg'a göre birçok kişinin sadece küresel ısınma üzerine yoğunlaşması ve tüm parayı bunun engellenmesine yatırmak istemeleri endişe verici. Lomborg, "Bangladeş ve Myanmar'da yaşanan temel problem, su seviyesinin gelecekte ne kadar yükselecek olması değil; bu ülkelerin çok yoksul olmasından dolayı, su baskınlarıyla mücadele edebilecek durumda olmamaları" diyor.
Naoimi Klein ise Klimaforum09'un açılışında yaptığı konuşmada, "şüpheci"lere dair "Onlar bu ismi hak etmiyorlar. Biz de kuşkucuyuz, zaten her şeye kuşkuyla yaklaşmak gerekiyor. Onlar kuşkucu değil inkarcı" dedi.
Kopenhag İklim Zirvesinde Danimarka, "Kopenhag'da çerçeve çizilsin, anlaşma gelecek yıl yapılsın" önerisi getirdi. İklim zirvesinden bir anlaşmanın çıkması ise zor görülüyor. (İP)
" Bu haberde BBC ve Deutsche Welle Türkçe sitelerinden yararlandık.