Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 16 yaşında polise taş attığı için tutuklanıp 7,5 yıl ceza verilen Ferit Gülcü’nün başvurusuyla ilgili kararını bugün açıkladı.
AİHM, Gülcü’nün örgütlenme özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verdi, Türkiye’yi suçlu buldu.
Kavun satarken gösteriye denk geldi
Diyarbakır’da yaşayan 24 yaşındaki Ferit Gülcü, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın hapishanedeki şartlarını protesto etmek için 14 Temmuz 2008’de düzenlenen eyleme katıldı. Polisin müdahale ettiği eylemde çekilen görüntülere göre, polise taş atan ve yakındaki anaokulundaki bayrağı indiren grubun arasında olduğu iddia edildi.
O dönem 16 yaşında olan Gülcü 21 Temmuz 2008’de gözaltına alındı, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubeye götürüldü.
22 Temmuz’daki ifadesinde savcılıkta şunları anlattı:
“Ben ilkokul mezunu bir seyyar satıcıyım. 14 Temmuz’da ağabeyimle birlikte Diyarbakır, Koşuyolu Parkında kavun satıyorduk. Aniden kalabalık bir grup ‘Biji Serok Apo’ sloganı atarak bizim bulunduğumuz yere doğru geldi. Polis de bir kısmını gözaltına aldı.
Gruptan bazıları da polise taş atıyordu. Ben de göstericilerin arasına katılıp slogan attım, sonra da polise taş attım. Kalabalıkla birlikte hareket ettim.
Eylemcilerden bazıları yakındaki okula girdi, ben de peşlerinden gittim. Bazıları bahçedeki bayrağı indirdi, Türkiye bayrağının yerine PKK bayrağı astılar. Ben bu eyleme katılmadım. Herhangi bir yasadışı örgütle bağlantım yok.”
Avukatı da Gülcü’nün yaşının küçük olduğunu, yaptıklarının anlamını ve sonuçlarını bilemeyeceğini söyledi.
Gülcü, aynı gün Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince “örgüt üyesi olmayıp örgüt adına hareket etmek” ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet” suçlamalarıyla tutuklandı. Ancak dava açıldığında, “örgüt üyeliği” ile suçlandı.
21 Ekim 2008’de ilk duruşma görüldü, 11 Kasım’da da karar duruşması yapıldı. Savcı 44 yıl 6 ay hapis cezası verilmesini istedi, Diyarbakır 5. Ceza Mahkemesi Gülcü’yü 713,5 yıl hapis cezasına mahkum etti. Ceza yaşı küçük olduğu için 7,5 yıla indirildi.
Yargıtay cezayı onayınca, bir gösteriye katıldığı ve orantısız şekilde cezalandırıldığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğini öne sürerek avukatları aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu.
Başvuruda, Gülcü’nün “örgüt üyeliğinden” cezalandırıldığı ancak buna dair dosyada hiçbir delil olmadığı belirtildi.
AİHM bugün konuyla ilgili kararını açıkladı, Türkiye’nin AİHS’nin örgütlenme özgürlüğünü düzenleyen 11. Maddesinin ihlal edildiğine karar verdi. (AS)