Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait belgeleri bulundurduğu gerekçesiyle uzun süre yargılanan hukukçu Cem Alptekin'ın açtığı davada Türkiye'yi 7 bin 150 avro (yaklaşık 15 bin 730 TL) tazminat ödemeye mahkum etti.
AİHM; sahte çek kullandığı iddiasıyla Abdullah İmren'i uzun süre yargılayan Türkiye'den toplam 5 bin avro (yaklaşık 11 bin TL) tazminat ödemesini istedi.
Biri 10 yıl 11 ay, diğeri 7 yıl 4 ay yargılandı
Avukat Alptekin'in MİT belgesi bulundurmaktan açılan dava 10 yıl 11 ay, İmren'in davası da 7 yıl 4 ay sürmüştü. AİHM,her iki davada oybirliğiyle aldığı kararından uzun yargılama nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "adil yargılama" ilkesinin çiğnendiğini tespit etti. AİHM, makul sürede yargılanmayı AİHS'deki adil yargılama ilkesinin bir ölçütü olarak görüyor.
Zamanaşımından düşen 16 Mart katliamının müdahil avukatı olan Alptekin, İstanbul Üniversitesi kampüsünde görevli Reşat Altay'ın Abdullah Çatlı ile telefonda görüştüğünü belirterek, mahkemeden MİT tutanaklarının tamamını istemesini talep etmişti. MİT ise bu isteği geri çevirmekle kalmamış, Alptekin'i şikayet etmişti. Alptekin, İstanbul 5. AĞır Ceza Mahkemesi'nde 10 yılı aşkın bir süre yargılandıktan sonra beraat etmişti.
Bahçeci ve Turan'ın ifade özgürlüğü hakkı çiğnendi
AİHM, Ömer Bahçeci ve Fikret Turan'ın açtığı davadaysa, yine oybirliğiyle Türkiye'nin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine kanaat getirdi.
Bölücülük propagandası yaptığı gerekçesiyle 2002 yılında hapisle cezalandırılan iki başvuru sahibi, kendilerini yargılayan Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin bağımsız ve tarafsızlığında söz edilemeyeceğini savunarak AİHM'e başvurmuşlardı.
AİHS'nin 10. maddenin ihlal edildiğini hükmeden ve Bahçeci ve Turan'a toplam 4 bin avro (8 bin 800 TL) tazminat ödenmesine karar veren AİHM, başvurunun Sözleşmenin diğer maddelerine atıf yapan kısımlarının incelemeye alınmasına yer aldığını bildirdi.
AİHM'e üç ayda 58 bin TL tazminat
5 Mayıs'ta da AİHM, Yeni Dünya İçin Çağrı dergisi sahibi ve sorumlu müdürü Aziz Özer'in ifade özgürlüğünün çiğnendiği gerekçesiyle Türkiye'yi toplam 4 bin avro (8 bin 400 TL) tazminatla cezalandırmıştı.
Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem Masası'nın 1 Mayıs'ta yayımladığı BİA Medya Gözlem Raporu'na göre, Ocak-Şubat-Mart aylarında AİHM, 2'si gazeteci 8 kişi ve Özgür Radyo'nun açtığı davalarda Türkiye'yi ifade özgürlüğünün ihlal ettiği ve bu davalarda adil yargılama yapmadığı gerekçesiyle toplam 58 bin 122 TL (28 bin 411 avro) tazminata mahkum etti. (EÖ)