13-14-15 Aralık 2019’da Isparta’da yapılan Ege, Marmara ve Akdeniz Genişletilmiş Baro Başkanları Toplantısı Sonuç Bildirgesi yayımlandı.
6 maddelik bildirgede “cinsel istismarcının mağdurla evlendirilmesi halinde cezasızlık getiren” düzenlemenin geri çekilmesi, 12 baronun yönetim kurulları tarafından talep edilen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Olağanüstü Genel Kurul toplantı çağrısını reddeden TBB’nin asli görevine dönmesi istekleri sıralandı.
TIKLAYIN - 12 Barodan Barolar Birliği'ne: Ya Kanunu Uygulayın, Ya İstifa Edin
16 baro başkanının imzasıyla yayımlanan bildirge şöyle:
Cinsel istismar
Daha önce de gündeme gelen ve kamuoyunun tepkisi sebebiyle geri çekilmiş olan “cinsel istismarcının mağdurla evlendirilmesi halinde cezasızlık getiren düzenleme” hazırlığına bunu asla kabul etmeyeceğimizi belirterek en yüksek tondan itiraz ediyor, siyasal iktidarı bu çağdışı düzenlemeyi derhal geri çekmeye çağırıyor, bu konuda ısrar edilmesi halinde Barolar olarak toplumun tüm duyarlı kesimleriyle birlikte her türlü girişimde bulunacağımızın bilinmesini istiyoruz.
Kadın cinayetleri
Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin her gün artarak devam ettiği bu günlerde, şiddetin engellenmesi ve kadının güçlendirilmesi amacı ile imzalanan İstanbul Sözleşmesi hükümlerinin ortadan kaldırılmak istenmesi ve yargı tarafından kanuna ve yerleşik içtihatlara aykırı gerekçelerle oluşturulan kararlar, şiddetin ve kadın cinayetlerinin meşrulaştırılması anlamına gelmektedir.
İstanbul Sözleşmesi hükümleri istisnasız uygulanmalı, hatta güçlendirici yeni düzenlemeler yapılmalı, Sözleşmeye aykırı şekilde, arabuluculuk aile hukuku uyuşmazlıklarında asla uygulanmamalı, bu ülke, kadınların şiddet ve öldürülme korkusu olmadan yaşayabilecekleri huzurlu bir ülke haline getirilmelidir.
Arabuluculuk sınavı
Dava şartı olan arabuluculuk konusundaki tüm itiraz ve çekincelerimiz saklı kalmak kaydıyla; Arabuluculuk sınavının gerçekleştirilme şekli, şeffaflıktan uzak değerlendirme süreci ve başarı puanı dışında kota uygulanması kabul edebileceğimiz uygulamalar değildir.
Arabuluculuk sınavında da gördüğümüz, kamu için yapılan tüm sınavlara sirayet eden keyfi ve denetimsiz uygulamalara derhal son verilmeli, arabuluculuk sınavında başarı puanını aşan tüm adaylar sınavı kazanmış sayılmalıdır.
Avukat hakları
Kamuda görev yapan avukatlara, yargının kurucu unsurlarından olduğu da dikkate alınarak, diğer kurucu unsurları olan hakim ve savcılara uygulanan ek gösterge rakamları aynen uygulanmalı, hazırlanacak ilk yargı reformu paketinde bu düzenlemeye mutlaka yer verilmelidir. Aynı pakette, kamu avukatlarının vekalet ücretlerinin avukat olmayan kamu görevlileri ile paylaştırılması ve vekâlet ücretlerine kota konulması uygulamalarına son verecek düzenlemeler de yer almalıdır.
Çalışma şartları, meslekleri gereği diğer memurlardan farklılık arz eden kamu avukatlarına, Danıştay kararları da dikkate alınarak, işyeri giriş ve çıkışları başta olmak üzere, mesleki bağımsızlıklarını koruyacak koşulların uygulanması istisnasız bir şekilde sağlanmalıdır.
Stajyer avukatlar
Avukatlık Kanunun 2. maddesinde yer alan “kurum ve kuruluşların avukatlara bilgi, belge vermesi zorunluluğuna” ilişkin hükme rağmen, avukatların ve stajyer avukatların önüne çıkarılan engeller derhal kaldırılmalı, bu suretle vatandaşın hak arama ve adalete erişim imkanı mutlak olarak sağlanmalı, stajyer avukatların gerek staj süresinde ve gerekse staj bitimi ile ruhsat bekledikleri dönemdeki ekonomik ve sosyal güvenlik haklarına ilişkin gerekli düzenlemeler derhal yapılmalı, CMK ücretleri avukatlık asgari ücreti seviyesine çekilerek CMK görevleri angarya olmaktan çıkarılmalıdır.
Olağanüstü Genel Kurul
On iki Baronun Yönetim Kurulları tarafından talep edilen TBB Olağanüstü Genel Kurul toplantı çağrısının Avukatlık Kanununun 115/2. maddesinin amir hükmüne rağmen TBB yönetim kurulunda oy çokluğuyla reddedilmesi açıkça hukuka aykırıdır. Kanun hükmünün bu açık ihlali, TBB’nin varlık sebebini ortadan kaldırmaya matuf bir durumdur.
TBB’yi en kısa zamanda barolar arasındaki birliği ve TBB’nin saygınlığını yok eden bu tavrından vazgeçerek asli görevine dönmeye davet ediyoruz.
Bildirgede imzası bulunan barolar ve başkanları şöyle:
Ankara Barosu Başkanı Av. Ramiz Erinç Sağkan, Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan, Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay, Burdur Barosu Başkanı Av. Ramazan Gedik, Bursa Barosu Başkanı Av.Gürkan Altun, Denizli Barosu Başkanı Av. Müjdat İlhan, Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, Kırklareli Barosu Başkanı Av. Turgay Hınız, Kocaeli Barosu Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir, Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Muğla Barosu Başkanı Av. Cumhur Uzun, Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Sedat Tekneci, Yalova Barosu Başkanı Av. Fedayi Doğruyol.
(TP)