Yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sonra da bu kez Ermeni tehciri konusunda açıklamalar yapan ve açıklamaları İsviçre'de bir gazetede, ardından da "Aktüel" dergisinde yayımlanan Yazar Orhan Pamuk'a dava açıldı.
Pamuk dışında ise gazeteciler Hrant Dink, Rahmi Yıldırım, Ersen Korkmaz, Doğan Özgüden, Emin Karaca, Mehmet Emin Sert, yayıncı Ragıp Zarakolu, aktivist Şeyhmus Ülek ve birçok kişi daha bu maddeden yargılanıyor.
Gazeteci Dink'e iki "tahkir" davası sürüyor
Ermeni kimliği ile ilgili yazı dizinin yazarı "Agos" gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e açılan "Türklüğü tahkir ve tezyif" davasında karar, hakim dosyayı inceleyemediği için ertelendi.
Mahkeme Hakimi Metin Aydın, Adli Tatil ve iş yoğunluğu nedeniyle dosyadaki iddia, savunma ve bilirkişi raporunu inceleyemediğini bildirerek, kararı 7 Ekim, saat 10.30'a bıraktı.
13 Şubat 2004'te yayımlanmaya başlanan ve Diaspora Ermenileri eleştiren yazı dizinin yazarı Dink'in 1 yıldan 6 yıla kadar ağır hapsi isteniyor. Nisan 2004'te gazeteci ile birlikte dava açılan gazetenin yazı işleri müdürü Karin Karakaşlı ise, Basın Kanunu'nda sorumlu müdürleri muaf tutan düzenlemesi gereğince davadan bağışık tutulmuştu.
Şubat 2002'deki "Küresel Güvenlik, Terör ve İnsan Hakları, Çok Kültürlülük, Azınlıklar ve İnsan Hakları" panelinde konuşma yapan gazeteci Hrant Dink'e yine "Türklüğe hakaret"ten dava açılmıştı. Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı avukat Şehmus Ülek'in yargılandığı davaya, Urfa 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 9 Şubat 2006'da devam edilecek.
Dink panelde yaptığı konuşmada, "Türküm, doğruyum, çalışkanım söyleminin doğruyum ve çalışkanım yanını çok seviyorum, bağıra bağıra söylüyorum. Türküm bölümünü de Türkiyeliyim diye söyleyerek algılamaya çalışıyorum" demişti.
Şehmus Ülek ise, Türkiye'de, yeni bir ulus yaratma sürecinde yanlış bulduğu uygulamaları eleştirdi. Ülek, "Bu bölgede bir sorun yaşanmaktadır; ama bu bölgenin adı bile hala bazılarınca konulamamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, yeni bir ulus yaratmak projesiyle işe koyulmuş ve bu yüzden de farklı dinleri, dilleri ve etnik grupları yok saymıştır..." demişti.
Yazar Pamuk'un 3 yıl hapsi isteniyor
İsviçreli bir gazeteciye Ermeni tehciri konusunda yaptığı açıklamanın çevirisinin Türkiye'de "Aktüel" dergisinde yer alan Orhan Pamuk ise, ilk kez 16 Aralık'ta hakim karşısına çıkacak.
Aynı sözlerden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı maddedeki "eleştiri niteliğinde yapılan açıklamaların suç olamayacağı" ifadesine dayanarak dava açmaya gerek görmezken Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce gazeteci Dink'e yaptığı gibi Pamuk'a da dava açtı.
Asker yazısından Yıldırım'a dava
Gazeteci Rahmi Yıldırım'a, bir yazısında geçen "paşalar sermaye düzeninin koruyucusu, sıradan neferleri, aktörleri ve figüranları" ifadelerinden açılan davaya ise 4 Ekim'de devam ediliyor.
Serbest gazeteci Yıldırım'ın adları yolsuzluk iddialarına karışan asker-sivil kamu görevlileriyle ilgili, sansursuz.com adlı sitede yayımlanan "İş Bilenin Kılıç Kuşananın" yazısı aleyhine Genelkurmay Başkanlığı'nın suç duyurusunda bulunması üzerine, "askeri kuvvetleri tahkir ve tezyif" suçundan dava açılmıştı.
Gazeteci Emin Kara için ceza istendi
"Türkiye'de ve Avrupa'da Yazın" dergisine açılan "tahkir" davasında savcı, gazeteci-yazar Emin Karaca'nın 301. maddenin 2. bendinden ceza verilmesi, yazı işleri müdürü Mehmet Emin Sert'in beraatini istedi. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Kasım 2002'den beri süren davada, Belçika'da yaşayan Özgüden'ın ifadesinin alınması için bugüne kadar sınırda gözaltına alınması için Emniyete bir çok kez yazı yazmaya, ve Özgüden'in dosyasının ayrılmasına karar verdi.
Gazeteciler, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişlerinin 30. yıldönümü dolayısıyla, dergisinin Nisan 2002 sayısında yayımlanan "30 Yıl Sonra" ve "30 Yılın Anımsattıkları" başlıklı yazılarda Orduyu 60'lı yıllardan bu yana cinayete karışmakla eleştirdiler.
Gazeteci Korkmaz'a "Hükümet" davası
1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde kaleme aldığı bir yazı nedeniyle yerel "Demokrat İskenderun" gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü Ersen Korkmaz'ın "Hükümetin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif" iddiasıyla yargılanmasına ise devam ediliyor.
İskenderun 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada gazeteci 2 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Gazetenin 12 Nisan 2005 tarihli sayısında yer alan "1 Mayıs'a Doğru Türkiye" başlıklı yazıda ekonomik alanda kötüye gidişe çözüm bulamayan hükümet ve sermayenin, kalkın öfkesini kutsal kabul edilen değerlere çekmeye çalıştığı savunuluyordu.
Gazeteci Korkmaz'ın, Türkiye Komünist Partisi'nin bir panelini izleyip haberleştirdiği için de 3 yıl hapsi isteniyor.
Yayıncı Zarakolu için 7,5 yıl hapis istendi
Belge Yayınları sahibi Ragıp Zarakolu'ya, "Gerçek Bizi Özgür Kılacak" başlıklı "Ermeni Soykırımı" nı ele alan kitabı yayımladığı için İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava bilirkişi raporunu bekliyor.
İngiliz Yazar George Jerjian'ın kitabını Türkçe'ye kazandırdığı için yayıncı Zarakolu'nun, "Devleti ve Cumhuriyeti tahkir ve tezyif" ve "Atatürk'ün anısına hakaret" iddiasıyla 7,5 yıl hapsi isteniyor. (EÖ)