Feminist siyaset bilimci Prof. Dr. Serpil Sancar, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) dekanı oldu.
Bu sene 155. Yılını kutlayan Mülkiye’nin eski dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe görevinden istifa edeceğini duyurmuştu. Prof. Karatepe duyurusunda “İfade özgürlüğüne, akademik özerkliğe ve hukukun üstünlüğüne inanan bir yönetim anlayışı sergilediğim görevim boyunca desteklerini hep hissettiğim sevgili Mülkiye öğrencilerine en içten teşekkürlerimi sunarım” demişti.
Prof. Karatepe’nin istifasıyla boşalan Ankara Üniversitesi SBF Dekanlığı’na Prof. Dr. Serpil Sancar seçildi.
Prof. Dr. Serpil Sancar kimdir?
Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilim ve Kamu Yönetimi Bölümünde öğretim üyesi olan Prof. Sancar Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı ve Ankara Üniversitesi, Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) Müdürü görevini de yürütüyor.
Siyaset sosyolojisi, küresel siyasal hareketler, cinsiyet eşitliği politikaları, Türk modernleşmesinin cinsiyeti, feminist kuramlar, toplumsal araştırma yöntemleri konularında dersler veren Prof. Sancar’ın ayrıca İdeolojinin Serüveni: Yanlış Bilinç ve Hegemonyadan Söyleme, Erkeklik: İmkânsız İktidar/ Ailede, Piyasada ve Sokakta Erkekler, Birkaç Arpa Boyu… 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’de Feminist Eleştirinin Birikimi,Cilt I ve II başlıklı çalışmaları var. (EA)
155. yılında Mülkiye tarihi |
Bugünkü adıyla Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi olan Mülkiye’nin tarihi 1859 yılında Mekteb-i Fünun-u Mülkiye’nin açılışı ile başlıyor. II. Abdülhamit döneminde okul Mekteb-i Mülkiye-i Şahane adını alır. İttihat ve Terakki yönetiminde bir süreliğine kapatılan okul 1. Dünya Savaşı’nın ilk üç yılında da kapalı kalır. Bu arada okulun adı Mekteb-i Mülkiye olur. Mülkiye’nin 76. kuruluş yıldönümünde okulun adı Siyasal Bilgiler Okulu olur. 1936’da okul Ankara’ya Cebeci’deki yeni binasına taşınır, bu bina kuruluşundan itibaren dokuzuncu binasıdır. 8 Nisan 1976’da SBF öğrencisi Hakan Yurdakuler okul çıkışında sağ görüşlüler tarafından öldürüldü. Bunun üzerine başlayan protestoda polisin ateş açması sonucu Esari Oran ve Burhan Barın isimli iki genç hayatını kaybetti. 1980 sonrasında Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde eğitim, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Maliye, İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler bölümleri olmak üzere 6 bölüm olarak düzenlenir. 1981'de Sosyal Politika Enstitüsü kurulan Fakültede, 1989-1990 öğretim döneminden itibaren isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı uygulaması getirilmiştir. Mülkiyeli pek çok isim Türkiye siyasal tarihinde yer aldı. Kızıldere’de öldürülen THKP-C liderlerinden Mahir Çayan, PKK lideri Abdullah Öcalan, TKP lideri Rıza Yürükoğlu, gazetecilerden Ahmet Taner Kışlalı, Altan Öymen, Ünsal Oskay, Tuğrul Eryılmaz, Hasan Cemal, İpek Çalışlar, Necmiye Alpay, Cengiz Çandar, edebiyatçılardan Ayla Kutlu, Cemal Süreya, Ece Ayhan, Cahit Sıtkı Tarancı, İsmet Özel, Sezai Karakoç, öğretim üyeleri Prof. Dr. Sevda Alankuş, Prof. Dr. Fatmagül Berktay, Prof. Dr. Sema Erder, oyuncu Şerif Sezer ve eski Adalet ve İçişleri bakanı Mehmet Ağar da Mülkiye’de eğitim gördü. |