Erzurum'da 20 Temmuz 2010 tarihinde gözaltına alınan ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) binasına yakın bir çöp kutusuna bomba koyduğu ileri sürülerek "Terör örgütü üyesi" olduğu iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilen 15 yaşındaki Ö.S, yaklaşık 14 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıktı.
Ancak 14 aydır beş ayrı cezaevine nakledilen ve bu sürenin çoğunda tek başına tecrit koşullarında tutuklu bulunan Ö.S'nin, çıkarıldığı Çocuk mahkemesi tarafından, tutukluluk halinin devam etmesine karar verildi ve bir sonraki duruşma 29 Eylül'e ertelendi.
"Dava dosyasını bilmeyen hakim atandı"
Konuyla ilgili bianet'e konuşan Ö.S'nin avukatı Müşir Deliduman, Ö.S'nin tutuksuz yargılanması yönündeki talebini, dün (5 Eylül) yedi sayfalık bir dilekçeyle Çocuk Mahkemesi Hakimliği'ne ilettiğini ve dilekçenin Mahkeme hakimi tarafından kabul edildiğini ifade etti.
Ancak bu sabah, dün görüştüğü hakimin Erzurum Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından geçici olarak başka ilçede görevlendirildiğini öğrendiğini söyleyen Deliduman, dava dosyası hakkında bilgi sahibi olan hakim yerine konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan başka bir hakimin duruşmaya girdiğini söyledi.
Hakimin 600-700 sayfalık dava dosyasını duruşmada inceleme fırsatı dahi bulamadığını söyleyen Deliduman, Ö.S'nin suçluluğunu kanıtlayacak herhangi bir delil olmamasına ve Ö.S ile birlikte tutuklanan Rıdvan S'nin de "Ö.S'nin olayla en ufak bir alakası yoktur" ifadesiyle tanıklık yapmasına rağmen hakimin "Delillerin toplanmamasını" gerekçe göstererek Ö.S'nin tutukluluk halinin devam etmesine karar verdiğini söyledi.
"Erzurum Adalet Komisyonu Başkanlığı sorumludur"
"Alınan bu kararın yegane nedeni, Erzurum Adalet Komisyonu Başkanlığı'nın Çocuk Mahkemesi hakimini geçici olarak başka bir yere ataması ve konudan hiç haberi olmayan bir hakimin duruşmaya girmesidir" diyen Müşir Deliduman, bu nedenle kararı veren hakimden ziyade görevlendirmeyi yapan Erzurum Adalet Komisyonu Başkanlığı'nı sorumlu tuttuklarını ifade etti.
Erzurum Adalet Komisyonu Başkanlığı'nın, Türkiye'nin de taraf olmuş olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesini ihlal ederek çocuğun yüksek yararı gözetilmeden dosyadan haberdar olmayan bir hakimin apar topar görevlendirilmesinin kendilerinde ciddi şüpheler uyandırdığını söyleyen Deliduman, "Çocuk Hakları Kanunu, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özgürlük ve güvenlik hakkına dair 5. maddesi ve adil yargılama hakkına dair 6. maddesi ihlal edilmiştir" dedi. (EKN)