Haberin İngilizcesi için tıklayın
15 Temmuz darbe soruşturması kapsamında yargılanan 29 polisin davasına kimi gazetecilerin alınması engellendi.
29 polis, 15 Temmuz darbe girişimine katıldıkları ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talimatlarına uymadıkları gerekçesiyle “Fethullahçı Terör örgütü (FETÖ) üyeliği” suçlamasıyla yargılanıyor.
Evrensel’in haberine göre Silivri’de İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşması bugün. Çok sayıda gazeteci davayı izlemek üzere Silivri’ye geldi. Ancak, davayı izlemeye gelen gazeteciler, kapıda hangi basın kuruluşundan kaç kişinin davayı izleyebileceğine dair bir liste ile karşılaştı.
Listede bulunan Akit TV, CNN Türk, TRT, AA haber gibi televizyon ve ajanslar salona girebilirken, Evrensel, BirGün, Özgürlükçü Demokrasi çalışanı gazeteciler giremedi. Hürriyet muhabiri duruşmaya girdiği için Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabiri de salona giremedi.
Habere göre, mahkeme tarafından belirlenen 20 kişilik kontenjanın dolmaması halinde yedek isimler alabileceklerini belirten jandarmalar, bunların da ancak “tehlikeli olmayan gazeteciler” olabileceğini söyledi.
Ne olmuştu?
TIKLAYIN - 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNE YÖNELİK İSTANBUL’DAKİ İLK DAVA BAŞLADI
Sanıklar gakkındaki 59 sayfalık iddianamede çeşitli rütbelerde ve birimlerde görevli 29 sanı polis yer alıyor, 15 Temmuz darbe girişimi anlatılıyor.
İddianamede darbe teşebbüsünü durdurmak için Cumhurbaşkanı ve Başbakan ve üst düzey devlet yetkililerinin direnme çağrısı yaptığı; buna rağmen sanık polislerin ya göreve gelmedikleri ya da darbe girişimine direnen arkadaşlarını ve vatandaşları vazgeçirmeye çalıştıkları ifade ediliyor.
İddianamede, bir kısmı "ByLock" kullanıcısı olduğu tespit edilen 21 sanık polisin, ''cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'', ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'' ile ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçlarından üçer kez ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması talep ediliyor.
İddianamede, diğer 8 polis hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor. (EA)
Fotoğraf: İslam Yakut, AA