Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Köyceğiz’e bağlı Beyobası Mahallesi’nde hayata geçirilen “Alım Garantili Süs Bitkisi Üretimi Projesi” 2015 yılı Mart ayında uygulanmaya başlandı.
Köyceğiz Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile iki serada başlatılan proje kapsamında 24 serada 15 milyondan fazla süs bitkisi üretildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi, peyzaj çalışmaları için satın süs bitkilerini satın aldı. Ürünler Muğla’nın 13 ilçesinin yanı sıra Burdur, Isparta, Antalya, Afyon gibi illere de satılıyor.
Koku vadisi projesi
Menteşe Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile işbirliği protokolü imzalayan Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Menteşe’de hayata geçirdiği “Koku Vadisi” projesi kapsamında da, tarımsal üretim sıkıntısı çeken bölgelerde fide dağıtımı yapılıyor. Tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliğinin desteklendiği projede ilk etapta, 27 dönüm araziye bin 850 lavanta fidesi dikildi. Belediye ayrıca üreticiye 100 bin adet kekik, adaçayı ve biberiye fidesi teslim etmeyi amaçlıyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi çiftçilere yönelik olarak ayrıca, “Yerel Tohum, Ulusal Güç” sloganıyla Yerel Tohum Merkezi’ni de hayata geçirdi.
2016 yılında açılan merkeze bugüne kadar, 774 yerel tohum bağışlandı. Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Merkezi, genetik mirasın garanti altına alınmasını sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca bu laboratuvarda yapılacak çalışmalarla sadece yerel tohumlar değil; narenciye, armut, incir vb. yerel meyve grupları ve bölgede endemik olarak yetişen doğal bitkiler de koruma altına alınacak. (DB)