Pentagon adına açıklama yapan Flex Plexico, "Amerika hiç kimseyi işkence görme olasılığı olan ülkelere göndermeyeceğini açıkça belirtmiştir" dedi.
Ancak geri gönderilmeyen 15 kişinin vatandaşı olduğu ülkeler açıklanmadı.
Başka bir Pentagon temsilcisi olan Michael Shavers yaptığı açıklamada 15 tutuklunun düşük güvenlik bölgesine alındıklarını ve bu bölgede tutukluların ortak yaşama alanları olduğunu belirtti. Shavers'a göre bu alanda eve gönderilmeyi bekleyen 15 tutuklu istedikleri gibi zaman geçirmekte serbest.
Guantanamo'dan daha önce bırakılan tutuklulardan cezaevinde sistemli kötü muameleye maruz kaldıklarını açıklayanlar olmuştu. Uluslararası Af Örgütü'nün (UAÖ) de şartlarını eleştirdiği cezaevi Plexico'ya göre ise "güvenli, insancıl ve profesyonel bir tesis".
Uluslararası örgütlerin eleştirileri sonucunda Amerika 29 Mart'ta bazı hükümlülerin dosyalarını tekrar gözden geçirmişti. Yapılan değerlendirmelerde 38 hükümlünün "düşman savaşçı" olmadığı ve serbest bırakılması gerektiğine karar verildi.
Kararın hemen ardından beş tutuklu evlerine gönderildi. 19 Mayıs'da 17 kişinin Afganistan'a bir kişinin de Türkiye'ye gönderilmesinden sonra Guantanamo'da serbest bırakılmayı bekleyen 15 kişi kaldı.
520 kişi üç senedir Guantanamo'da
Guantanamo'da yaklaşık 520 tutuklu olduğu tahmin ediliyor. Amerikan hükümeti tarafından "düşman savaşçı" olarak adlandırılan tutukluların çoğu haklarında suç duyurusu olmadan üç senedir cezaevinde tutuluyor.
Uluslararası protestolara neden olan Guantanamo cezaevine Amerikalı senatör John Biden de karşı çıktı. Demokrat Parti mensubu senatöre göre cezaevi koşulları terörist örgütlerin propagandalarında kullanılıyor ve Amerika'yı terör saldırılarına daha açık hale getiriyor.
Senatör Biden ABC kanalına yaptığı açıklamada cezaevinin kapatılmasını ve mahkumların sevkini istedi.
Biden ayrıca, Guantanamo'daki tutukluların dosyalarının bağımsız bir komisyon tarafından incelenmesi ve suçsuz bulunan tutukluların hemen ülkelerine iade edilmesi gerektiğini belirtti.(EK/EÜ)