*Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Bugün 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, "15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü'nü Kutlamıyoruz" başlıklı bir açıklama yayımladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Aydın Özer de çiftçi kadınların sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Ziraat Mühendisleri Odası'nın açıklamasında, "Kayıt dışı çalışmanın en yoğun olduğu tarım sektöründe ortaya çıkan emek sömürüsü, kadınlar için aynı işe aynı birim ücreti alamama sorunu dahil, yıllar içinde kadın emeği sömürüsünü giderek artırdı" denildi. Oda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Temmuz 2021'de paylaştığı verileri de aktardı:
- Tarımda istihdam edilen toplam kişi sayısı 4 bin 947 bin kişi
- Tarımda kadın istihdam oranı yüzde 41,72 (2 bin 64 kişi)
- Ücretli veya yevmiyeli olarak çalışan kadın oranı yüzde 11,10
- İşveren olarak çalışan kadın oranı yüzde 0,28
- Kendi hesabına çalışan kadın oranı yüzde 9,30
- Ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadın oranı yüzde 79,36
- Tarımda sosyal güvenliği olmadan kayıt dışı çalışan kadın oranı yüzde 95,
- Ülkemizde tarımda ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadın oranı yüzde 79,
- Sosyal güvenliği olmadan kayıt dışı çalışan kadın oranı yüzde 95.
"Tarımsal üretim kadın emeğiyle ayakta"
CHP Milletvekili Aydın Özer, "Tarımsal üretim kadın emeğiyle ayakta kalıyor. Kadınlar olmadan tarım da olmadığına göre, eğer tarımın devam etmesini istiyorsak kadınların sorunları çözülmeli" diedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sorunların çözümüne yönelik adımlar atmadığını söyleyen Özer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şunları sordu:
- Kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yapmakla övünen bakanlığınız, yüzde 95'i sigortasız çalışan kadın çiftçilere nasıl bir pozitif ayrımcılık öngörüyor?
- Kadın çiftçilerimizin sosyal güvencesinin sağlanması yönünde hükümetinizin uygulamaya gitmesi için kabineye bugüne kadar herhangi bir öneride bulundunuz mu? Önümüzdeki süreçte bu konuda bir çalışma teklif edecek misiniz?
- Bağ-Kur primlerinin gün sayısı ve ödeme miktarının azaltılması yönünde bir öneriniz, planlamanız, çalışmanız var mı?
- Kadınların toprak sahibi olması yönünde, orman vasfını yitirmiş yerlerin üretim yapmak isteyen kadınlara tahsis edilmesine ilişkin talepleri karşılayacak mısınız?
- Gençlerin ve kadınların üretime devam etmesine teşvik amacıyla kırsalda sosyal hayatın canlandırılması hususunda Bakanlığınızın bir planlaması var mı?
(DŞ)