Fotoğraf:65 yaşındaki kadın çoban Saniye Budak, Toroslar, Mersin/AA, TRTHaber
15 Ekim, Uluslararası Kadın Çiftçiler Günü BM tarafından ücra kırsal alanlarda yaşayan ve çalışan yüz milyonlarca kadına adanmıştır. Bu gün kadınların kırsal kalkınma ve tarıma katkılarını ve başarılarının unutulmaması, göz önüde tutulması için dünya çapında desteklenmektedir.
1945'te kurulmasından bu yana Birleşmiş Milletler (BM), ülkeler arasında barış ve dostluğun korunması için gerçekleştirdiği çalışmalar çerçevesinde kadınların, özellikle de kırsal kesimdeki kadınların yaşamlarının iyileştirilmesi ve refahı için de çaba gösterdi.
Uluslararası Kadın Çiftçiler Günü fikri ilk kez 1995'te Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Beycin'de düzenlenen Dördüncü Dünya Kadın Konferansı sırasında, kadınları güçlendirme ve onurlandırma düşüncesi bağlamında tartışıldı. 16 Ekim Dünya Gıda Günü olarak kutlandığından, kırsal kadınların tarım, gıda üretimi ve gıda güvenliğine katkıları takdir etmek üzere 15 Ekim'in Uluslararası Kadın Çiftçiler Günü olarak kutlanması önerildi.
2003'te Cenevre'de düzenlenen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi sırasında alınan, ücra ve kırsal topluluklarda yaşayan kadınlar ve yerli halkların da aralarında olduğu herkes için bilgi ve iletişim teknolojisinde kapasite geliştirmeyi taahhüt kararı Tunus'ta toplanan Bilgi Toplumu İçin 2005 Tunus Gündemi sırasında değerlendirildi.
18 Aralık 2007'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 62/136 sayılı kararıyla 15 Ekim'in her yıl dünya çapında Uluslararası Çiftçi Kadınlar Günü olarak kutlanacağı ilan edildi. O günden beri, Uluslararası Kadın Çiftçiler Günü, dünyanın birçok ülkesinde küresel olarak kutlanıyor ve bu kadınların, dirençleri ve kalıpları aşarak kırsal hanelerin sürdürülebilirliği ve toplumun genel refahına verdikleri güçlü katkı ve başarılarını kutlanıyor.
"Küresel hayat pahalılığı krizine kadın çiftçiler göğüs geriyor"
Fotoğraf:©UN Women
Kadınlara erkeklerle eşit fırsatlar verilmesi, en yoksul bölgelerde tarımsal üretimi yüzde 2,5 ila 4 oranında artırabilir ve yetersiz beslenen insan sayısı yüzde 12 ila 17 oranında aşağı çekilebilir. Kadınlar hala, arazi ve hayvan mülkiyeti, eşit ücret, karar alma organlarına katılım ve kaynaklara, krediye ve piyasaya erişim söz konusu olduğunda önemli bir ayrımcılıkla yüz yüzeler. Bu arka plan üzerinde gerçekleşen Ukrayna'daki savaş sadece Ukraynalı kadınlar üzerinde değil, bütün dünyada kadınlar ve kız çocukları, özellikle de çiftçi kadınlar üzerinde yıkıcı bir etki yarattı. En son BM Kadın raporuna göre, gıda ve enerji piyasalarındaki mevcut bozulma, yalnızca cinsiyet eşitsizliklerini yoğunlaştırmakla kalmadı, gıda güvensizliği, yetersiz beslenme ve enerji yoksulluğu oranlarının yükselmesine de neden oldu. Ardından gelen hayat pahalılığı krizi, kadınların geçim kaynaklarını, sağlığını ve esenliğini ciddi bir tehditle karşı karşıya bıraktı. Petrol ve gaz arzında ve temel gıda maddelerindeki kısıtlamaların yanı sıra, gıda, yakıt ve gübre fiyatlarını da büyük bir hızla yükseltti. Cinsiyet temelli şiddette, yiyecek bulmak ve hayatta kalmak için sekse zorlanmak, çocuk evlilikleri ve dolayısıyla kız çocukların okulu bırakmaya zorlanması, kadınların ve kız çocukların ücretsiz bakım ve ev içi iş yüklerinde kaygı verici artışlar, kadınların ve kız çocukların beden ve zihin sağlıklarını daha da tehlikeye atıyor. 2022 Uluslararası Çiftçi Kadınlar Günü "Çiftçi kadınlar küresel hayat pahalılığı krizine göğüs geriyor" teması altında kutlanıyor. Şimdi bu kahraman kadınların dünya gıda sistemlerindeki çalışmalarının hakkını vermek ve herkesin fırsat eşitliğine sahip olduğu kıral alanlar fikrine sahip çıkma zamanı. Açlığa son vermenin anahtarı çiftçi kadınlar. |
(AEK)