Hayata Dönüş Operasyonu’nun Bayrampaşa Cezaevi davasının Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bugünkü duruşmasında, operasyonda ölen ve yaralanan mahpusların avukatları, 14 yıldır “kayıp” olan delillerle ilgili talepte bulundu. Adli emanetteki malzemenin incelenmesini istediler.
Avukatlar Güçlü Sevimli, Gülizar Tuncer, Erhan Ergun, Several Balıklaya, Fikret İlkiz ve Hasan Fehmi Demir imzalı dilekçede, “daha önceki dilekçelerinde de delillerle ilgili talepte bulundukları” hatırlatıldı:
“27 Temmuz 2011 tarihli dilekçemizle, resmi görevliler tarafından kanıtların nasıl yok edilmeye çalışıldığını, önemli bir kısmının ise (olayda kullanılan mermi çekirdekleri gibi) gerçekten yok edildiğini, soruşturmanın aradan geçen 14 yıla rağmen halen devam ettiğini, soruşturma amacının esas olarak kanıtları yok etmek, katliam sorumlularını yargıdan kaçırmak olduğunu belgeleriyle ayrıntılı olarak arz etmiştik.”
Çuvallara inceleme talebi
Avukatlar bugünkü duruşmada da mahkemeye gönderilen belgeler içerisindeki emanet makbuzunda belirtilen malzemelerin incelenmesi talebinde bulundu:
“Adli emanette altı çuval halinde bulunduğu belirtilen kanıtların ve Adli Tıp Kurumundan gelen görüntülerin müdahil vekillerinin hazır edecekleri uzman kişilerin ve sanık müdafilerinin de bulunduğu bir ortamda açılarak incelenmesi için inceleme günü belirlenmesi…”
Rütbeli askerler sadece “tanık”
Avukatların dilekçesinde şu tespitler yer aldı:
“Bayrampaşa Cezaevi C koğuşuna müdahale eden birlikler belli olduğu halde, onlarca kez müzekkere yazılmasına ve aradan dört yıl geçmiş olmasına rağmen Jandarma Genel Komutanlığı'ndan personel isim listesini temin etmek mümkün olmadı.”
“Sanık olarak yargılanması gereken Aytaç Yalman, Osman Özbek gibi askeri sorumluların en azından tanık olarak anlatımlarına başvurulabildi.”
Bu sebeplerle, Jandarma Genel Komutanlığı’na ile Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılarak planların, emirlerin, her türlü bilgi-belge, kayıt, görüntü, arşiv kaydı ve raporların gönderilmesi talep edildi.
Fezlekelerin akıbeti meçhul
“Dönemin asıl sorumlularından İçişleri ve Adalet Bakanları hakkında düzenlenen fezlekelerin akıbeti halen bilinmiyor.”
Bakanlar hakkında hazırlanan fezlekelerin de akıbeti soruldu.
“Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilmek üzere Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği belirtilen dönemin Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı ve bürokratlar hakkında tanzim edildiği belirtilen fezlekelerin akıbetinin öğrenilebilmesi için, Meclis Başkanlığı'na, Adalet Bakanlığı’na ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılması…”
19-22 Aralık 2000 tarihleri arasında 20 ayrı hapishaneye düzenlenen operasyon sonrasında 28 tutuklu ve iki asker yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı. Bayrampaşa Cezaevi’nde de altı kadın yanarak hayatını kaybetti, cezaevinde toplam 12 mahpus öldürüldü.
Bugünkü duruşmada, tanık olarak dinlenebilmesi için, olayla ilgili kitap da yazan Zeki Bingöl hakkında zorla getirme kararı verildi. 39 erin yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 9 Temmuz saat 10:00’da. (AS)