Mardin'in Yeşilli ilçesi kırsalında Kabala beldesinde hayvan otlatan 14 yaşındaki İzzettin Boz bu yılki 23 Nisan çocuk bayramını göremedi; çünkü bir gün önce bulduğu bir cismin patlamasıyla hayatını kaybetti.
Boz, patlamamış askeri mühimmat nedeniyle öldü. Geçen ay da Şırnak'ta patlayıcı madde nedeniyle çobanlık yapan bir çocuk öldü, iki çocuk yaralanmıştı. Mayınsız Bir Türkiye Girişimi'nin rakamlarına göre, Türkiye'de her üç günde bir kişi mayınlar ya da patlamamış savaş artıkları nedeniyle ya ölüyor ya da yaralanıyor.
Türkiye "mayın yasağı anlaşması" olarak biline Ottawa Sözleşmesi gereğince mayınlı ya da risk içeren bütün arazileri işaretlediğini bildirmiş durumda. Ancak uluslararası mayın gözlem raporuna göre, Boz'un ölümü gibi olayların da kanıtladığı üzere, bu yapılmış değil. Yerel yetkililer ve sivil toplum örgütleri tarafından özellikle dağlık alanlarda işaretlenmemiş çitsiz alanlar olduğu ve özellikle çocukların hayvanları gütmek için bu alanlara gittikleri bildiriliyor.
"Çocuklara savaş artıkları ve mayın dersi gerek"
18 Ekim 2009'da Diyarbakır'da toplanan Ottawa Sözleşmesi'yle ilgili gözden geçirme konferansına katılanlar "Başta çocuklar olmak üzere sivillerin güvenliğinin sağlanması için derhal uluslararası standartlarda önlemler alınmalıdır. Mayınlı alanlarda yaşayan halkın, mayın ve patlamamış mühimmat konusunda uyarılması ve bilgilendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmadığından; özellikle başta çocuklar olmak üzere, halka mayın risk eğitimi verilmeli; mayınlı alandaki ilköğretim okullarının ders programlarına, mayın ve patlamamış mühimmattan korunmaya yönelik dersler mutlaka konulmalıdır" demişti. (TK)