Suriyeli Kürt aile 18 Mayıs’ta Mardin’in Kızıltepe ilçesinden sınırı geçerek Türkiye’ye sığınmak istedi. Ailenin 14 yaşındaki oğlu A.Ö. çok korkuyor, Şam’daki evlerine dönmek istiyordu. 10 kişilik sivil mülteci grubu Türkiye sınırına yaklaştılar, karşılarına askerler çıktı.
A.Ö.’nün babası Gani Ö. sonrasında olanları bianet'e anlattı:
“Türkiye sınırına 10 metre kala birilerinin Türkçe konuştuğunu duyduk. A. korktu, geriye dönmek istedi. Tam Suriye tarafına başını çevirmiş bakarken ateş açıldı. Başının arkasından vuruldu."
"Üzerimize ateş açmadan önce sözlü uyarıda bulunmadılar ya da havaya uyarı ateşi açılmadı. Neden ateş açtıklarına anlam veremedim.”
A.Ö. şimdi Almanya’da. Gani Ö. oğlunun iki gözünün de görme yeteneğini tamamen kaybettiğini anlattı.
Belki göz nakli umudu olur diye annesinin yaşadığı Almanya’ya götürdüklerini ancak mümkün olmayacağını öğrendiklerini söyledi.
Gani Ö. şimdi A.Ö.’nün iki kardeşiyle birlikte Kızıltepe’de yaşıyor.
“Zulümdür, yapmayın!”
Gani Ö., Türkiye hükümetine şöyle seslendi:
“Savaştan kaçarak sınırdan geçip Türkiye’ye sığınmaya çalışan sivillerin üzerine ateş açılması zulümdür. Askerlere çağrımdır, insanların üzerine ateş açmayı bırakın!”
Uluslararası Af Örgütü’nün “Hayatta Kalma Mücadelesi, Türkiye’deki Suriye’den Gelen Mülteciler” başlıklı raporu bugün yapılan bir toplantıyla açıklandı. Raporda, 14 yaşında mülteci olmak isterken vurulup görme engelli olan A.Ö. de vardı. A.Ö.’nün babası toplantının ardından yaşadıklarını anlattı.
Gani Ö., oğlunun vurulmasının ardından Türkiye’ye geçişlerinde kendileriyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Mülletvekili İbrahim Ayhan’ın devreye girdiğini belirtti.
Sonuncusu bir ay önce olmak üzere iki kez suç duyurusunda bulunduklarını ancak şu ana dek hiçbir işlem yapılmadığını da ekledi.
17 kişi sınırı geçmek isterken öldürüldü |
Uluslararası Af Örgütü en az 17 kişinin sınır güvenlik güçleri tarafından Aralık 2013 ila Ağustos 2014 arasında resmi olmayan geçiş noktalarında gerçek mermi kullanılarak öldürüldüğünü belgeledi. Diğer mültecilerin de çoğu ya dövüldü ya da kötü muameleye maruz kaldı ve savaşın yerle bir ettiği Suriye'ye geri itildi. |
Askerler mültecileri dövüyor
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, “Türkiye’nin açık sınır uygulamasına” karşın, sınırlarda meydana gelen hak ihlallerinin bilinenden daha fazla olduğunu açıkladı.
Gardner, sınırı geçmek isterken, özellikle pasaportu olmayan mültecilerin askerlerce dövüldüğünü, birçok hak ihlaline maruz kaldıklarını anlattı.
“Türkiye resmi sınır geçiş noktalarında açık kapı politikası uygularken, 900 kilometrelik sınırda sadece iki tane tamamen açık kapı var. Onlarda bile pasaportu olmayanlar, rutin bir şekilde, acil bir tıbbi bakıma ya da insani yardıma ihtiyaçları yoksa geri döndürülüyorlar.”
Sınıra ulaşmaları bile zor
“Zaten sınır geçişleri mültecilerin çoğunun seyahat edebilmesi için tehlikeli bir şekilde uzak. Çoğunun çatışma bölgelerinde bulunan geçiş noktalarından tehlikeli ve zor olan düzensiz yollara başvurmaktan başka şansı olmuyor, hatta buna insan kaçakçılarına güvenmek de dahil.”
Gardner sınırlardaki kötü muamelenin çoğunlukla şikayet edilmediğini de ifade etti.
Gardner, “Çatışmadan kaçan ve umutsuz bir şekilde güvenli bir sığınak arayan insanları vurmak kabul edilemez. Bu alenen uluslararası hukukun ihlal edilmesi demektir ve cezasız kalmamalıdır” diyor. (AS)