Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Diyarbakır’daki 14 sivil toplum kuruluşu (STK) HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebine tepki gösterdi.
Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, TMMOB, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası, DESOP, DORSA, MAZLUMDER, Ticaret ve Sanayi Odası, DİSİAD, DOGÜNSİFED, KESK, Tabipler Odası, İnsan Hakları Derneği 1994’te DEP’li vekillerin Meclis’te gözaltına alınıp tutuklanmalarıyla başlayan süreci hatırlattı.
“Tarihe ‘demokrasi ayıbı’ olarak geçen bu adım; siyasi mekanizmaları tüketmiş, hak ve özgürlük çizgisini geriye çekmiş ve demokratik yaşama çok büyük zararlar vermişti.”
TIKLAYIN - ERDOĞAN HDP'LİLERE DOKUNULMASINDA ISRARLI
"Telafisi güç olur"
HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının demokratik temsil ilişkisini ortadan kaldıracağını, siyasete olan inancı zayıflatarak mevcut problemin daha da karmaşıklaşmasına yol açacağını anlattı.
“Nihayetinde telafisi güç olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
“Maliyeti tüm toplum tarafından ödenecek böylesi bir girişim kabul edilemez. Bu itibarla bundan bir an önce vazgeçilmelidir. Sorun ne hendek kazmak ve barikatlar yapmakla çözülebilir, ne de sokağa çıkma yasakları koyarak operasyonlar yapmak ve demokratik alanı daraltan enstrümanlara yönelmekle.”
TIKLAYIN - HİTLER MODELİNİ ÖNERMEK SERBEST, İSVEÇ MODELİNİ ÖNERMEK YASAK
Çözüm müzakerede
STK’lar açıklamada çözüm için Meclis’i işaret etti.
“Çözümün adresi Meclis’tir. Çözümün yolu da siyaset ve müzakeredir. Siyaset harici her yol bizi çıkmaza götürür ve işi içinden çıkılmaz hale getirir.”
Demokratik siyaset
14 STK açıklamalarında demokratik siyaset vurgusu yaparak çözüm sürecinin yeniden başlaması için çağrıda bulundu.
“Bütün toplumsal meselelere ancak demokratik siyasetin içinde ve diyalogla çare bulunabileceğini düşünüyoruz.
“Bunun için de siyaset kurumlarını, gerilimleri yükseltecek diyalog kanalarında sıkıntı yaratacak bir dil ve üsluptan kaçınmaya ve kesintiye uğramış olan çözüm sürecini bir an önce yeniden hayata geçirmeye çağırıyoruz.
“Geri dönülmez bir noktaya varmadan çatışmaların bitirilmesini ve müzakerelerin yeniden başlamasını talep ediyoruz." (YY)