MHP ve AKP'den oluşan Cumhur İttifakı, seçim dönemine girerken seçimlerden galip çıkabilmek için ittifaka yeni partiler dahil etti.
Uzun görüşmeler sonrası ittfakta yer alan Yeniden Refah Partisi (YRP) ise; Cumhur İttifakı'na katılmak için 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanununun kaldırılması şartını öne sürdü.
Yapılan görüşmelerin ardından YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan taleplerinde uzlaşma sağlandığını belirtti. AKP, 6284'ün kaldırılacağı sinyallerini verdi.
Kadın kazanımlarının seçim pazarlık konusu yapılması ise iktidar içindeki kadınlar da dahil her kesimden büyük tepki topladı.
6284 sayılı kanunun tartışmaya açılması, siyasette kadın temsiliyeti, 14 Mayıs seçimlerinin kadınlar açısından önemini Dayanışmanın Kadın Hali Derneği (DAKAHDER) Başkanı Avukat Aslı Pasinli ile konuştuk.
"Afganistan ve İran örnekleri var"
Pasinli, bu seçim sonucunun en etki edeceği kitlenin kadınlar olacağını söyledi ve ekledi: "Pasinli"Bazı kemikleşmiş sorunlar hangi siyasi parti başa gelirse gelsin tablo değişimi çok zor görünüyor. Fakat bu seçimin kadınlar ve LGBTİ'ler açısından sonuçlarının geri dönüşümü imkansız zararlar açığa çıkarabilecek güçte olduğunun farkındayız.
"Yanı başımızda Afganistan ve İran örneği var. Yaşamlarımız tamamen değişebilir. Bana bunları düşündüren seçime giderken açıktan yapılan pazarlıklarda kadınların haklarının ve hayatlarının gündeme alınması oldu. Bizi nasıl bir meclis bekliyor? Her gün öldüğümüz bu ülkede, bu siyasi arenada hayatlarımız siyasetin ana gündemi değil ne yazık ki."
“İstanbul Sözleşmesi herkesin sorunu”
Yürürlükten kaldırılan İstanbul Sözleşmesi'ni hatılatan Pasinli, Sözleşmenin yeniden hayata geçirilmesini gerektiğini vurguladı:
“6284 sayılı kanunun uygulanmasına, kadınların nafaka hakkına dokunulmamasına ve diğer kazanılmış medeni hakların uygulanmasını talep ediyoruz.
"Şiddetsiz hayat hakkımızdır ve bunu talep ediyoruz. Eşit yurttaşlık, siyasette ve karar mekanizmalarında eşit temsil, şiddetsiz bir hayat hakkı, İstanbul Sözleşmesi konularının sadece kadın hak savunucularının ve kadın vekillerin çalışma alanı değil bu ülkede yaşayan herkesin en esaslı problemlerinden biridir.”
"İstanbul Sözleşmesi fesih edildi. Seçim sonrası eşitliği hedefleyen bir iktidarın gelmemesi durumunda sırada 6284 sayılı şiddet yasası var. Muhtemelen kaldırılmak istenecektir. Zina Türkiye’de yeniden suç olarak kanunlarda tanımlanacaktır. Tıpkı 90lardaki gibi. Medeni hakların hepsi tartışmaya açılacaktır. Bu seçimin sonucuna göre geriye mi gideceğiz yoksa ileriye özgürlüğe mi koşacağız hep birlikte göreceğiz!”
"Partilerin cinsiyet karnesi çok kötü"
Pasinli, partilerdeki kadın milletvekili oranlarına da değindi ve eşit temsiliyetin önemine vurgu yaptı:
"Türkiye 14 Mayıs'ta tarihinin en önemli seçimlerinden birine giderken kadınlar milletvekili listelerinde kendilerine yeterince yer bulamadı. 9 Nisan'da adaylık başvuruları sona erdi ve partilerin cinsiyet karnesi çok kötü. Seçimlerde siyasi partilerden eşit temsiliyet konusunda en azından birazcık yol almasını bekliyorduk. Eşik Platform olarak geçtiğimiz günlerde eşit temsiliyetin sağlanması için; EŞİT Temsil Lütuf Değil Kadınların Hakkıdır/ EŞİT Temsil Olmadan Demokrasi Olamaz diyerek siyasi partilere açık bir mektup yayınlamıştık."
"Partilerdeki kadın temsiliyeti yetersiz"
Son olarak siyasi partilerin kotasına değinen ve bunların yetersiz olduğunu ifade eden Pasinli şunları söyledi
"HDP'de yüzde 50 kotası var, CHP'de yüzde 33 kadın kotası var. Nitekim CHP 2021 yılında meclise eşit temsiliyete ilişkin bir kanun teklifi sunmuştu ve ret edilmişti bu teklif. Partilerin aday listeleri açıklandı ve kadın aday oranlarına bakıldığında; AKP'nin 600 adayının 113'ü kadın. MHP'deyse bu sayı 90'da kaldı. Refah Partisi'nin 600 adayının yalnızca 45'i kadın.
"CHP'nin 582 adayını 156'sı (yüzde 26,80) kadın. Dokuz ilde aday göstermeyen İYİ Parti'ninse 536 adayının 139'u kadın. Yani oran yüzde 25,9 seviyesinde. Yeşil Sol Parti'deyse şu ana bildirilen 490 adayın 193'ünü kadınlar oluşturuyor. Ayrıca partide yüzde 50 kadın temsil kotası da var. Türkiye İşçi Partisi (TİP) de 398 aday içerisinde 161 kadını vekil adayı gösterdi."
"Listelerde 'feda edilen' kadınlar oluyor"
"Partilerin kadınları ilk sırada aday gösterme oranları ise; AKP 4, CHP 11, İYİ Parti 6, Yeşil Sol Parti 32, TİP 20 kadını birinci sıradan aday göstermek şeklinde oldu. Böyle bir strateji ile fermuar sistemini uygulamak ne mümkün! Listelerde ilk önce 'feda edilen' kadınlar oluyor ne yazık ki. Hala çok erkek bir siyaset şekli hakim ve bizler eşitlik mücadelesi ile bunlarla mücadele etmeye çalışıyoruz.
"Seçime giderken siyasi partilerde bırakın kadınlara eşit temsiliyetin sağlanmasını kadınları koruyan kanunları hedef alındığını gördük. Kadınların kazanımlarını sahiplenenlerin hedefleştirildiğini gördük. Refah partisinin cumhur ittifakına katılım şartlarını hatırlayın. Bunlar bu ülkede konuşuldu ve hepimizin kanı dondu adeta. Eşitlikten çok uzağız, gerçekliğimiz bu ne yazık ki!"
(RY/RT)