*Fotoğraf: PİRHA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta mahpuslar için düzenledikleri eylemin 381’inci haftasında Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Veysel Tıkaç’ın serbest bırakılması için çağrı yaptı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan açıklamada konuşan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Tıkaç’ın 4 yıldır cezaevinde tutulduğunu ve 50 yaşında olduğunu söyledi.
Tıkaç’ın cezaevine girmeden önce de kalp, şeker hastalıklarının yanı sıra böbrek fonksiyonu bozuklukları bulunduğunu belirten Turgut, “Kalbinde 7 stent takılı, kalp damarlarında genişlik bulunmaktaydı ve böbrekleri için de üçer aylık kontrollere gidiyordu. 2000 yılından bu yana ileri derecede şeker hastasıdır. Dışarıda iken zaman zaman farklı hastanelerde şeker hastalığından kaynaklı olarak yatmak zorunda kalmıştır” dedi.
"Ameliyatı uzadı böbrekleri zarar gördü"
Tıkaç’ın cezaevinde kalmasının mümkün olmasdığını vurgulayan Turgut, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tokat Hapishanesi'nde iken Ocak 2018’de anjiyo olmuştur. 2-2,5 saat süren operasyonla kalbine 2 stend daha takılmıştır. Operasyonun uzamasından dolayı ‘böbrekler zarar görüyor’ denilerek diğer damarlara dokunulamamıştır.
"2 yıl sonra 2020 yılında Tokat Devlet Hastanesi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi üzerinden Kayseri Üniversitesi Hastanesi'ne gönderilmiştir. Oradaki müdahalede kalp damarları çok zayıfladığı için iki balon yapılmış ancak stend takılmamıştır.
"Kalp damarları sürekli tıkanıyor"
"2021 yılında da Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Hastanesi'nde 3'üncü kez anjiyo olmuş ve yine kalp damarlarının zayıflığından balon yapılmış ancak burada da stend takılmamıştır. 3 veya 4 damarda daha yüzde 40-50 seviyelerinde tıkanıklık olduğu söylenerek raporlanmıştır.
"Toplamda 13 veya 14 kez anjiyo olduğunu ifade etmektedir. Kalp damarlarında 9 stend var ve artık başka stend takılamıyor. Kalp damar genişliği de 4,2 mm’dir. Bir, iki yılda artık kalp damarları sürekli tıkanıyor. Şu an kalan 3-4 damarın, tıkanıklık oranını da bilmiyor.
"Hastalıklar psikolojisini etkiledi"
"İki ayrı insülin ve iki ayrı ilaç kullanıyor. Hapishaneye girmeden önce sağ böbreğinde küçülme vardı ancak bu hastalığına hiç sıra gelmediği tetkik ve tedavilerinin yapılamadığını belirtmiştir. Böbrek fonksiyon bozuklukları devam ediyor. Hapishane ve hastalıklarının da etkisiyle psikolojisi de etkilenmektedir.
"Bu hastalıklarının dışında da başka kendisini zorlayan hastalıkları da bulunmaktadır, bunlar; mide ve bağırsak hastalıkları, ülser-gastrit, gut, kulağında işitmede ağırlık, beyin motorunda fonksiyon azalması, tansiyon hastalığı, şekerin gözlere vurmasından kaynaklı hastalıkları, eklem ağrıları, bacaklarında çıkan yaralar gibi hastalıkları da bulunmaktadır.
"ATK cezaevinde kalabilir dedi"
"Kalp, şeker, böbrek, gut ve mide-bağırsak hastalıkları hem bedenen hem de psikolojik olarak kendini kötü etkiliyor. Pandemi sürecinde ciddi rahatsızlıkları olduğu ve risk altında bulunduğundan dolayı tahliye başvurusu yapmış, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) götürülmüş ancak ‘Hapishanede kalabilir’ şeklinde rapor düzenlenmiştir. Hapishanenin kendi fiziki koşulları, yeme-içme düzeni ve stres kalbini ve diğer hastalıkları yaşamını olumsuz etkilemektedir.
Hasta tutuklu Tıkaç’ın tedavisinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için infazının ertelenmesi çağrısında bulunan Turgut, ATK tarafından raporun, tıp etiğine uygun olarak düzenlemesini istedi." (RT)