Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Asya Ölüm Cezası Karşıtları Ağı'nın (ADPAN) idam cezalarıyla ilgili yeni raporuna atıfta bulunarak bazı Asya ülkelerinin idam cezaları konusunda katı bir tutum izlediklerini bildirdi.
Örgüt tarafından yapılan açıklamada, 14 Asya ülkesinin toplamda, dünyanın geri kalanının toplamından daha fazla insanı idam cezasına çarptırdığı belirtildi.
Çin, Hindistan, Endonezya, Japonya, Malezya, Singapur, Tayvan ve Pakistan'da idam cezalarının infazı tehlikesiyle karşı karşıya bulunan sekiz kişiye dikkat çekildi. Sekiz kişinin de haksız yargılamaya uğradığı ve altısının işkence altında itirafa zorlandığı bilgisi verildi ve bu infazların durdurulması için harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, Asya ülkeleri bazında tek tek bilgiler verilirken Tayvan'daki bir idam cezasına da yer verildi. Aktarılan bilgiye göre, idam cezasını kaldıracağını açıklamasına rağmen yeniden infazlara başlamış olan Tayvan'da, Chiou Ho-shun adlı mahkum, 1989'da cinayetten hüküm giydi. Ölüm cezası verilen Chiou 23 yıldan uzun bir süre gözaltında tutuldu. 11 kez yeniden görülen davada itiraf etmesi için işkence gördüğünü söyleyen Chiou'ya karşı şiddet kullanıldığını Tayvan Yüksek Mahkemesi de kabul etti, ancak Yargıtay'a yaptığı son temyiz başvurusu reddedildi; infaz her an gerçekleşebilir.
Zorla itiraf ettirme
Örgütün açıklamasında Afganistan, Çin, Japonya, Hindistan ve Endonezya'da zorla itiraf ettirmenin sık kullanılan bir yöntem olduğu bilgisine de yer verildi.
Bazı Asya ülkelerinde idam cezasının ölümle sonuçlanan olaylar dışında da verildiğini belirleyen örgüt, Malezya, Pakistan, Singapur ve Kuzey Kore'yi örnek olarak gösteriyor. Bu ülkelerde bir miktar uyuşturucu bulundurmanın da sonuçta idam cezası getirebildiğini belirtiyor. Örgüte göre, "Çin'de en az 55, Pakistan'da 28 ve Tayvan'da ise 57 tane cezası idam olan suç var." (YY)
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nin açıklamasının tam metni için tıklayınız...