İstanbul Beyoğlu ilçesindeki Hacıhüsrev’de önceki gün saat 17:00 sıralarında kimliği belirsiz kişilerin arasındaki silahlı çatışmada, çalıştığı tekstil atölyesinin camından bakarken gelen kurşunun kalbine isabet etmesiyle 13 yaşındaki Emine Demirel hayatını kaybetti.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul İl Eş Başkan Yardımcısı Erkan Karabay, bianet’e yaptığı açıklamada, polisin üç kişiyi gözaltına aldığını ama konuyla ilgili hiçbir bilgi vermediğini söyledi.
Kurşunun geldiği yerde polis tarafından yapılan incelemelerde, birçok kez ateş edildiği belirlendi.
Hem çalışıyor hem okuyordu
Karabay, cenazenin de Adli Tıp Kurumu’nda yapılan 12 saatlik otopsi ve incelemenin ardından aileye verildiğini, ailenin de cenazeyi aldıktan sonra memleketi Mardin Kızıltepe’ye gönderildiğini ifade etti.
13 yaşındaki, 8. sınıf öğrencisi Emine Demirel geçen yıl bir trafik kazasında babasını kaybetmişti. O zamandan beri sabah okula gidiyor, öğleden sonra da tekstil atölyesinde çalışarak ailesine maddi yönden destek olmaya çalışıyordu.
Karabey: Uyuşturucu çeteleri
Olayın uyuşturucu çeteleri arasında çıkan çatışmadan ibaret olduğunu belirten Karabay, bunun bir tesadüf olmadığını, “özellikle Kürtlerin şehirlerde çoğunlukta yaşadığı bölgelerde gençlerin uyuşturucuya alıştırıldığını, ellerine silah verildiğini” söyledi. Karabay, son zamanlarda bu olayların arttığını da ekledi.
BDP İstanbul İl Eş Başkanı Arife Çınar da yaptığı basın açıklamasında, “olayın, Gülsuyu Mahallesi'nde uyuşturucu çeteleri tarafından öldürülen Hasan Ferit Gedik olayıyla benzerliğine” dikkat çekti:
“Burada da yakın olmasına rağmen polis çetelere engel olmuyor. Gençlerimizin beyinleri bu şekilde çürütülüyor. Gülsuyu, Sarıgazi, Beyoğlu ve Gazi'de yoğun olarak çeteleşmeler var” dedi.
“Çetelerin kontrolünde mi?”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da bu sabah İçişleir Bakanı Muammer Güler tafarından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları sordu:
* Çatışmanın yaşandığı yerde birçok mermi kullanıldığı iddia ediliyor. Bu iddia doğruysa, çatışma bölgesine zamanında neden kolluk güçleri nakledilmedi? Bu konuda bir zafiyet var mı? Varsa, sorumluları hakkında işlem başlatılacak mı?
* Söz konusu çatışma, güvenlik kameralarına yansıdı mı? Kayıtlarda sorumluların eşkallerine ulaşıldı mı?
* İstanbul genelinde, silahlı çetelerin kontrolünde olup kolluk güçleri tarafından denetlenemeyen veya kontrol altına alınamayan bölgeler var mı? Varsa hangi bölgeler ve neden silahlı çeteler çökertilemiyor? (FBM/AS)