Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi, “Türkiye’de Suriyelere Yönelik Toplumsal Mesafe” başlıklı araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Haziran-Temmuz 2017 tarihleri arasında Ankara, Antep ve Uşak illerinde 632 kişiyle yapılan görüşmede Türkiye’de Suriyelilere yönelik toplumsal mesafe tartışıldı.
Ankara’da 247, Uşak’ta 120, Antep’te 265 kişiyle yapılan araştırmada; “Suriyeli biriyle yakınlık/ ilgi derecesi”, “Suriyelilere ilişkin bilgi kaynakları”, “Suriyelilere yardım etme sıklığı”, “Sosyal mesafe”, “Suriyelilere yönelik ön yargı ifadeleri” başlıkları irdelendi.
Ankaralılar Suriyelileri sadece sokakta görüyor
Araştırmadan elde edilen verilere göre; Ankara’da Suriyelilerle yakınlık derecesinin en yüksek olduğu kategori “sokakta görüyorum” kategorisi.
Katılımcıların 193’ü Suriyelileri sokakta gördüklerini söyledi. Bu sayıyı 72 kişi ile medyadan tanıyorum kategorisi takip ederken; Suriyelilerle hiçbir yakınlık kurmayanların sayısı ise 30.
Hiçbir yakınlık kurmayanların sayısı 2
Antep’te 200 kişi Suriyelileri sokakta gördüğünü belirtirken, 81 kişi yakınlık derecesine “komşum” yanıtını verdi. 25 kişi ise Suriyelilerle hiçbir yakınlık derecesi olmadığını belirtti.
Uşak’ta da "sokakta görüyorum" kategorisi yerini "medyadan tanıyorum" kategorisine bıraktı. 96 kişi Suriyelileri medyadan tanıdıklarını söyledi. Bu sayıyı 87 kişi ile "sokakta görüyorum" kategorisi takip etti. Suriyelilerle hiçbir yakınlık kurmayanların sayısı ise 2.
79 kişi, "hiçbir zaman yardım etmem" dedi
“Bir Suriyeliye yardım etme sıklığınız nedir?” sorusuna Ankara’da 247 katılımcının 77’si bazen derken; 75 kişi “hiçbir zaman” cevabını veriyor.
Antep’te bu soruya 94 kişi “bazen” yanıtını verirken; 79 kişi, “hiçbir zaman yardım etmem” yanıtını veriyor. Aynı soruya “nadiren yardım ederim” yanıtını verenlerin sayısı ise sadece 20 kişiyle sınırlı kaldı.
Uşak’ta da araştırmaya katılan 65 kişi Suriyelilere “hiçbir zaman yardım etmeyeceği” yanıtını veriyor. Bu sayıyı 29 kişi ile “nadiren” 12 kişi ile “bazen” diyenler izliyor. Her zaman yardım ederim diyenler ise bir kişi.
Antep’te Suriyeliler arkadaşlık yüzde 50
“Bir Suriyeli ile arkadaş olmaktan rahatsız olurum” ifadesine Ankara’da 75 kişi “hiç katılmıyorum” 41 kişi ise “tamamen katılıyorum” dedi.
Antep’te bu ifadeye verilen yanıtlardan “tamamen katılıyorum” ve “hiç katılmıyorum” seçenekleri 63 kişi oranında eşitlendi. Uşak’ta ise araştırmaya katılan her iki kişiden biri, Suriyeli biriyle arkadaş olmaktan rahatsız olacağını belirtti.
“Aynı iş yerinde çalışırım”
“Bir Suriyeli ile aynı iş yerinde çalışmaktan rahatsız olurum” sorusuna Ankara’da 73 kişi “katılmıyorum”, 69 kişi “hiç katılmıyorum” yanıtını verdi.
Antep’te ise araştırmaya katılan 71 kişi “tamamen katılıyorum” diyerek, Suriyelilerle aynı iş yerinde çalışmaktan rahatsız olacaklarını belirttiler.
Uşak’ta da benzer bir şekilde 55 kişi “tamamen katılıyorum” yanıtını verdi.
“Kalıcı olarak istemiyoruz”
“Bir Suriyelinin kalıcı olarak Türkiye’de bulunmasından rahatsız olurum” ifadesine ise Ankara’dan 118 kişi “tamamen katılıyorum” yanıtını verdi. Rahatsızlık duymayacaklarını belirtenlerin sayısı ise 43 kişi.
Suriyelilerin en çok bulunduğu illerinde başında gelen Antep’te 161 kişi “tamamen katılıyorum” yanıtını verdi.
Uşak’ta ise aynı soruya 86 kişi “tamamen katılıyorum” 11 kişi ise “Hiç katılmıyorum” dedi.
Suriyelilerin işsizliği arttırdığını düşünenler çoğunlukta
“Suriyelilerin ilimizde işsizliğin artmasına neden olduğunu düşünüyorum” ifadesine Ankara’da bulunan 247 katılımcıdan 86’sı tamamen katılıyorum, 19 kişi de hiç katılmıyorum seçeneğini işaretlemiştir.
Antep’teki katılımcıların 153 kişi “tamamen katılıyorum” cevabını verirken 18 kişi de “hiç katılmıyorum” cevabını verdi.
Uşak’ta araştırmaya katılan 120 kişiden 61’i “Suriyelilerin illerinde işsizliği arttırdığı” sorusuna “tamamen katılıyorum” dedi. 11 kişi de “hiç katılmıyorum” seçeneğini işaretledi. (RT/EKN)