*Fotoğraf: MA
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 21 Kasım 2004'te polisin 13 kurşunla katlettiği 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz, ölüm yıldönümünde mezarları başında anıldı.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; Atatürk Mahallesi Mezarlığı’nda yapılan anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe örgütleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne (MEBYA-DER) ile Kaymaz ailesi katıldı.
TIKLAYIN-Avukat Kuzu: Uğur Kaymaz Davası Tipik Cezasızlık Örneklerinden
Anmada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Salih Kuday, çocuk cinayetlerinin önüne ancak faillerin ortaya çıkarılması ve cezalandırılmasıyla geçilebileceğini söyledi.
Kürt coğrafyasında çocukların zırhlı araçlarla katledildiğini belirten Kuday, "Kürt çocuklarına her şey mubah görülüyor. Çocuk olsun, genç olsun, kadın olsun, ihtiyar olsun, kim olursa olsun Kürt öldürüldüğü zaman hiçbir savcı, mahkeme bunun arkasında durmuyor. Bu nedenle diyoruz ki; Ahmet Kaymaz ve Uğur Kaymaz’ın failleri cezalandırılsın" dedi.
Ne olmuştu?
12 yaşındaki Uğur kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz 21 Kasım 2004’te evlerinin önünde “terörist” denilerek açılan ateş sonucu öldürüldü.
Dört polisin yargılandığı dava güvenlik gerekçesiyle Temmuz 2005’te Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’nden Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı.
Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi 2007’de “Meşru müdafaada bulundukları” gerekçesiyle tüm polislerin beraatına karar verdi.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi Haziran 2009’da mahkemenin beraat kararını oy birliğiyle onadı.
İç hukuk yollarının tükenmesinin ardından, avukatlar davayı AİHM’e taşıdı.
2014 yılının şubat ayında kararını veren AİHM, Uğur Kaymaz ve babasının öldürülmesine ilişkin “Yaşam haklarının ihlal edildiği” yönünde karar vererek Türkiye’yi toplam 70 bin euro maddi, 70 bin euro manevi tazminat ödemeye mahkum etti.
Bunun üstüne Kaymaz Ailesi’nin avukatları yargılamanın yenilenmesini talep etti. Ancak Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi gerekçe sunmadan Mart 2015’te reddetti.
Uğur Kaymaz’ın annesi 15 Temmuz darbe girişimi sonrası KHK ile işten çıkartılanlar arasında yer aldı.
Mardin Kızıltepe’ye atanan kayyum belediyesi ilçede yer alan Uğur Kaymaz heykelini Haziran 2017’de kaldırdı. (RT)