12 Mart 1971'de Genelkurmay'ın bir muhtırayla hükümeti düşürdüğü darbeyi yıldönümünde yargılamak için "12 Mart Vicdan Mahkemesi", İstanbul'da kuruluyor.
"Darbeye Karşı 70 Milyon Adım" platforumunun düzenlediği,12 Mart'ta, saat 17:00'de başlayacak olan etkinlik, Bilgi Üniversitesi'nin Dolapdere yerleşkesinde.
Mahkeme başkanı, yani "yargıç", 12 Eylül darbecilerini yargılatmak istediği için mesleğinden men edilen, daha sonra bu karar nedeniyle Türkiye'ye karşı açtığı davayı AİHM'de kazanan, eski savcı Sacit Kayasu.
Ömer Laçiner, Levent Yılmaz, Tuncer Sümer, Güçalp Eren, Nahip Töre, Atilla Keskin, Doğan Tarkan, Hasan Kıyafet, Halil Ergün ve Erol Katırcıoğlu, 12 Mart'la ilgili tanıklıklarını anlatacak.
Vicdan mahkemesinin jürisiyse şu adlardan oluşuyor: Şenol Karakaş, Gülsüm Önal, Zeynep Tanbay, Turgay Oğur, Cansu Vardan, Semiha Kaya.
12 Mart 1971'de ne olmuştu?
12 Mart 1971'de üç kuvvet komutanı ve Genelkurmay Başkanı'nın imzasıyla TRT haber bültenlerinden okunan hükümete yönelik muhtıra ile Ordu, "Silahlı Kuvvetler İç Hizmet Talimatı"nın Anayasa'dan daha üstün bir belge olduğunu pratikte kanıtlayarak Süleyman Demirel'in AP hükümetini düşürdü.
Parlamento kapatılmamış, siyasal partilerin çalışması engellenmemiş ve hiçbir yönetici tutuklanmamış ve hükümet idaresine fiilen el konulmamış olmakla birlikte bu apaçık bir darbe idi. Ordu kendi iradesini seçilmiş meclislerinin iradesine dayatmış ve silahlı kuvvetlerin yürütmesi "egemenliğin kayıtsız şartsız ait" olduğu söylenen milletvekillerinin ellerinden alınmıştı. Silahların kontrolü meclis ve hükümetin elinden çıkmıştı ve "silahlar kimdeyse iktidarın da onda" olduğu ilkesi bir kere daha doğrulanmıştı. (TK)