Sözünden müziğine tamamını kadın müzisyenlerin yazdığı 12 özgün şarkıdan oluşan "Benim Şehrim, Benim Sesim" albümü, dijital müzik platformlarında yayınlandı.
Müzik endüstrisinde cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yürüten Beats By Girlz Türkiye'nin yapımcılığında hazırlanan albüm, Türkiye'nin farklı şehirlerinden farklı müzik deneyimlerine sahip genç kadınları bir araya getiriyor.
"Dünya çoktandır tüm canlılar için yaşanacak bir yer olma özelliğini yitirdi. Son sözü barışa ve iyiliğe bırakacakken evsiz ve vatansız kalan kadınların ve çocukların suretiyle doldu yeryüzünün çevresi. Bu şarkı için sessel bir hafıza alanı olarak belirlediğim Tarlabaşı, bahsettiğimiz dünyanın da bir parçasıdır ve tıpkı 21.yüzyılda yıkıma uğrayan dünyanın diğer sokakları gibi 'kentsel dönüşüm'le yıkılıp yeniden kurgulanmıştır."
Türkiye'den Beril Sarıaltun ve Birleşik Krallık'tan müzisyen ve eğitimci Mandy Wigby'nin küratörlüğünde hazırlanan "Benim Şehrim, Benim Sesim" albümünde 12 şarkı bulunuyor.
12 şarkı
Adile Yadırgı'nın sessel bir hafıza alanı olarak belirlediği Tarlabaşı'dan ilhâmla yazdığı ve söylediği "Tarlabaşı Kadans"
Aslı Gabuk'un Nişantaşı-Feriköy arası bir rotada yaşadıklarını anlattığı "İz"
Bahar Çalışkan'ın müziğini yaptığı ve sözlerini Aslı Kazak ile birlikte yazdıkları "Uyanış"
Beyza Tuluk'un İzmir Kemeraltı'ndan ve eski Türk mitolojisinden ilhâmla yazdığı "Reborn"
Dolphin Drama'nın Kilyos doğasını kutladığı "Seclusion"
Epifani Nota'nın Karaköy'ün hafızasını yakalamaya çalışan ve sokak müzisyenlerinin de katkıda bulunduğu "Bu Şehrin Beni Anlamaya" İrem Arslan'ın hikâyesi Kadıköy vapur iskelesinde geçen "Gelgit"
İrem Dinçer'in İstanbul'daki Oyuncak Müzesi'nde kaydettiği "Mystery of Toys"
Nil'den'in su kültürü, Türk musikisi ve edebiyatından yararlanarak bir araya getirdiği elementleri, caz ve soundscape çalışmalarıyla birleştirdiği "A Night in Göksu"
Rosa Serpil Yokus'un Beyoğlu'nda yaşama tutunmaya çalışan bir kuşun hikâyesini anlatan "Kuşun Kafesi."
Albümde ayrıca, Beril Sarıaltun'un Ezgi Karadayı'nın eşliğinde kaydettiği "Kuzgun" ve Mandy Wigby de yüz yıllar önce İrlanda'dan göçmüş annesinin köklerini araştırdığı şarkısı "Warp & Weft" de yer alıyor.
Açık çağrı sonucu seçilen 10 genç kadın müzisyen ile ocak ve şubat aylarında ücretsiz düzenlenen atölyeler sonucu ortaya çıkan albüm, kadınların yaşadıkları şehirle ilişkilerini müzikle anlatmaları ve şehrin seslerinden ilhâm alarak kendi müziklerini yaratmaları amacıyla hazırlandı.
"A Night in Göksu, hiç büyümek istemeyen bir kadının çocukluğuna dair anılar ışığında yaşadığı şehir ile yeniden hemhal olmasıyla ortaya çıkar. Eşsiz olduğunu düşündüğü İstanbul ve Boğaziçi'nin yüzyıllar boyunca müzik ile olan ilişkisini inceleyen sanatçı; su kültürü, Türk musikisi ve edebiyatından yararlanarak bir araya getirdiği elementleri, caz ve soundscape çalışmalarıyla yeniden yorumlar. Parça, eski İstanbul geleneklerini modern bir tarzda günümüz dinleyicisine sunmayı hedefler."
Kadınlar ve yüzdeler
Beril Sarıaltun, koordinatörlüğünü de yaptığı "Benim Şehrim, Benim Sesim" projesinin farklı müzik deneyimlere sahip kadınların kendi müzik prodüksiyonlarını gerçekleştirmelerine olanak sağladığını söylüyor ve ekliyor:
"Müzik endüstrisinde kadınların bestecilik, aranjörlük ve prodüktörlük deneyimleri yerel ve uluslararası ölçekte çok düşük yüzdelerle hesaplanıyor. Yüzde 2'yi bulmayan rakamlarda her kadının hikâyesinin bambaşka olduğu ve kadınlık deneyimleri açısından da eşitsizlikler yaşandığı düşünüldüğünde kat edilmesi gereken yol oldukça uzun. Bu yüzden bu proje, kadınların müzik hikâyelerine sahip çıkmakla da ilgili. Bu alanda dinleyeceğiniz eserlerin tamamı kadın müzisyenler tarafından yazıldı ve bestelendi. Çoğunluğu için ilk müzik prodüksiyon deneyimi olan bu projede kadınlar yüzdelere kocaman bir selam gönderiyor. Gerçekten de büyük bir selam..."
(AÖ)