TBMM'nin 17 Eylül'de açılmasıyla gündeme gelecek 38 maddelik Anayasa değişikliği paketini, "idam cezasının kaldırılmaması dışında" genel olarak olumlu bulduklarını ifade eden Özkan, beklentilerini BİA'ya anlattı.
Hassas olunmalı
DGM başsavcılarının kendine vehmettiği güçle yargıdan bağımsız hareket etmeye duyduğu eğilime dikkat çeken Özkan, DGM savcılarının böyle bir eğilimle soruşturma yürütmesi konusunda her kesimin hassas olması gerektiğini söylüyor:
"Bu yürüttükleri soruşturma, çok önemli ve haklı bir yolsuzluk, rüşvet dosyası ile ilgili de olsa farketmez. Olağanüstü dönemden kalma DGM uygulamasına toptan karşı çıkmalıyız . DGM'ler hak ve özgürlükler açısından Türkiye'yi hem zor durumda bırakıyor hem de yargıda çift başlılığa neden oluyor. Bu ülkenin Cumhuriyet savcıları var."
Sıra işadamlarına gelince...
Kuruluş yasasının verdiği yetkiyle DGM savcılarının zaman zaman siyasetle çatışır hale gelebildiğine işaret eden Noyan, şunları söyledi:
"Aslında siyasiler , burada iki yüzlülük yapıyor. DGM uygulamalarını içlerine sindirebiliyorlar ama, sıra kendilerine gelince , DGM savcıları hakkında soruşturma açtırıyorlar. Bunu en son Ankara DGM Başsavcısı Nuh Mete Yüksel'in Hüsamettin Özkan hakkında yürüttüğü soruşturmada yaşadık. Mesela, eskiden işadamları da bu konuda sessizdi. Ama yolsuzluk operasyonlarıyla sıra kendilerine gelince seslerini yükselttiler."
12 Eylül'den hesap sorulsun
Bu değişiklik paketinin dışında Anayasa'daki 12 Eylül felsefesinin tamamen kaldırılması gerektiğini vurgulayan Noyan; devleti değil, bireyi ön plana alan bir Anayasa oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Bu kapsamda yargı bağımsızlığını sekteye uğratan maddelerin değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Özkan, isteklerini şöyle sıraladı:
* Önce geçici 15. madde kaldırılarak 12 Eylül'den hesap sorulsun. Bu Yunanistan'da, Arjantin'de, Şili'de yapıldı. Türkiye'de de yapılmalı.
* Avukat ve savcıların denetimini Adalet Bakanlığı'na veren hükümler değiştirilmeli.
Askeri Şura, yargı denetimine sokulmalı
* Şu an Anayasa'nın idare kısmında ele alınan avukatlar, yargı kısmında değerlendirilmeli. Biz yargının kurucu üyeleriyiz.
* Hakimler ve Savcılar Kurulu'ndan Adalet Bakanı ve müsteşarı çıkarılmalı.
* Bu kurulla birlikte, Cumhurbaşkanı'nın işlemleri, Yüksek Askeri Şura kararları yargı denetimine sokulmalı. (EE/NU)