Fotoğraf (Soldan sağa): Nejat Tümer, Sedat Celasun, Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, Nurettin Ersin.
Anayasa'nın Geçici 15. Maddesini kaldıran pakete referandumda "evet" oyu çıkmasının ardından çeşitli illerde suç duyurusu dilekçesi veren Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) üyeleri, 514 ismin darbe yapmak ve işkence suçundan yargılanmasını istedi.
Dilekçede darbenin mimarlarının yanı sıra, 12 Eylül 1980 ila sivil hükümetin kurulduğu 7 Aralık 1983 arasındaki dönemde işkence yapmak, insan öldürmek gibi iddialarla suçlanan devlet görevlilerinin isimleri sıralandı.
Yargılanması istenen isimlerin başında, darbeden sonra yasama ve yürütme yetkilerini kullanmak üzere oluşturulan Milli Güvenlik Konseyi (MGK) üyeleri olan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Nejdat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun var.
Dilekçede Kara, Deniz, Hava ve Jandarma komutanlıklarında görevli 12 üst düzey komutan ile 30 ordu komutanından da şikâyetçi olundu.
Valiler, polisler ve MİT'çiler de suçlanıyor
Şikâyetçiler aralarında Hiram Abas, Korkut Eken, Hanefi Avcı ile dönemin müsteşarlarının bulunduğu 10 Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) üst düzey görevlisi; cunta döneminde İstanbul, Ankara, İzmir, Anada, Tunceli, Ordu, Tokat, Zonguldak'ta görevli dokuz validen de şikayetçi oldu.
Dilekçede başta İstanbul, Ankara ve İzmir Emniyet müdürlükleri olmak üzere, pek çok ilde görevli 25 üst düzey emniyet müdürünün de işkence yaptırmak ve işkencede ölüm gibi suçlar nedeniyle yargılanması istendi.
Bu isimlere ek olarak başta İstanbul'da Birinci ve İkinci Siyasi şubeleri ile Ankara Siyasi Şube olmak üzere Ordu, Erzincan, Tunceli, Çorum, Hatay, Kütahya, Gaziantep, İzmit, Edirne, Antalya, Kırklareli, Trabzon, Kocaeli Emniyet, Bilecik, Tekirdağ, Afyon, Eskişehir, Manisa, Elazığ, Yozgat, Muğla, Mardin, Kayseri emniyet müdürlerinde farklı kademelerde görevli 418 polisin ismi sayıldı; yargılanmaları istendi. (SP)