12 Eylül darbesinden bir hafta sonra Bingöl'deki evinden, henüz 19 yaşındayken, annesinin gözleri önünde elleri ve gözleri bağlanarak gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Hüseyin Morsümbül'ün askerlik yapmadığı için vatandaşlıktan çıkarıldığı öğrenildi.
Konunun takipçisi olan Avukat Eren Keskin, bianet'e yaptığı açıklamada, Morsümbül'ün 2003 yılında düzenlenen Bakanlar Kurulu'nda, askerlik yapmadığı gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarıldığını ifade etti.
Bir "var", bir "yok"
Hüseyin Morsümbül, evine gelen askerler tarafından gözaltına alınırken, askerler Morsümbül'ün annesi Fatma Morsümbül'e Hüseyin'i biraz sonra bırakacaklarını söyleyerek götürürler. Ancak Hüseyin o gece eve gelmez ve anne Morsümbül yanına aldığı yiyeceklerle oğlunu bulmak umuduyla askeriyenin yolunu tutar.
Görüştüğü bir komutanın kendisine Hüseyin'in orada olmadığını söylemesi üzerine dışarı çıkan anne Morsümbül, hastanenin orada bulunan karakola gider ve kapıdaki askere oğlunu sorar.
"Hüseyin içeride" cevabını alınca rahatlayan anne, oğlu için getirdiği yiyecekleri Hüseyin'e verilmek üzere kapıdaki askere emanet eder.
Sonraki gün tekrar karakola giden anne Morsümbül, bu sefer "Hüseyin burada değil" cevabıyla karşılaşır ve ne yapacağını bilemeyerek evinin yolunu tutar.
Aile göç ettirildi
Ertesi gün askerlerin eve gelerek bu sefer Hüseyin'in hasta babasını gözaltına aldıklarını anlatan Avukat Eren Keskin, baba Morsümbül'ün ağır hasta olmasına rağmen çok ağır işkenceye maruz kaldığını, ilerleyen günlerde de haftada en az bir kere Morsümbül ailesinin evinin askerlerce basıldığını ve baskıların giderek artması sonucu ailenin Bingöl'ü terk ederek İstanbul'a göç ettiğini ifade ediyor.
"Vatandaşlıktan çıkarılması ironik"
Hüseyin Morsümbül'ün kayıplar mücadelesinde isminin çok ön plana çıktığını söyleyen Eren Keskin, 1995'ten beri süren Cumartesi Anneleri'nin oturma eylemlerinde Morsümbül'ün her zaman gündemde tutulduğunu ifade ediyor.
1980'den bu yana kayıp olan Hüseyin Morsümbül'ün askerlik yapmadığı gerekçesiyle 2003'te Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlıktan çıkarılmasını "ironik" olarak değerlendiren Keskin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kayıp yakınlarıyla yaptığı toplantıyı ve sonrasında verdiği sözleri hatırlatıyor:
* Başbakan kayıp yakınlarıyla toplantı yaptı ve kayıpların hepsinin akıbetlerinin araştırılacağına ve bulunacağına söz verdi.
* Kendi dönemlerinde kayıp olan bir kişi, yine Tayyip Erdoğan döneminde askerliğini yapmadığı gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarıldı. Burada kendi sözü olduğu için, başbakana büyük görev düşüyor.
"Vatandaşlıktan çıkmak isteyen çıkarılmıyor"
Türkiye'de çok uzun zamandır vatandaşlıktan çıkarılma işleminin uygulanmadığını söyleyen Keskin, askerliğini yapmayanların kendileri isteseler bile vatandaşlıktan çıkarılmadığını ve zorla vatandaş olarak tutulmaya devam edildiğini vurguluyor.
Durum böyleyken Hüseyin Morsümbül'ün vatandaşlıktan çıkarılmasını, "kaçış yöntemi", "Devletin kendi suçunu gizleme yöntemi" olarak değerlendiren Keskin, vatandaşlıktan çıkmak isteyeni çıkartmayan devletin neden durup dururken kayıp bir insanı vatandaşlıktan çıkardığını soruyor ve ekliyor: "Adli tatilin ardından olayın takipçisi olacağız ve suç duyurusunda bulunacağız." (EKN)