Haberi fotogalerisi için tıklayın.
12 Eylül'ün 30. yılında siyasi partiler, hak örgütleri, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, 12 Eylül darbecilerini protesto etmek amacıyla, darbenin işkence merkezlerinden Selimiye Kışlası önünde buluştu.
Sayısı 40'a yakın olan örgütler, "12 Eylül dönemi başta olmak üzere, tüm darbe ve olağanüstü hal süreçlerinde yüz binlerce insanımızın işkence ve baskı altında bir taraflarını bırakarak ayrıldığı Selimiye Kışlası önünde buluşuyoruz" dedi.
Basın açıklamasında, üzerinde "30.yılında 12 Eylül Darbesi ile hesaplaşıyoruz" yazılı pankart açıldı; "şarkımızı tamamlamak için" yazılı bayraklar taşındı;, sık sık " Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek" ve " Yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm" sloganları atıldı.
12 Eylül'de hayatını kaybedenlerin anısına yapılan saygı duruşundan sonra, Prof. Dr Tahsin Yeşildere ve 78'liler Girişimi Sözcüsü Nimet Tanrıkulu'nun okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Bugün 30 Ağustos, 30 yıl önce bugün darbecilerin karanlık 12 Eylül'ün sinyallerini verdikleri gün. Darbesiz bir Türkiye, darbesiz bir toplum, darbesiz bir siyaset için Selimiye Kışlası önündeyiz. 12 Eylül darbecileri yargılansın; çünkü kanlı geçmişimize sünger çekerek, hak ihlallerini ve kıyıcılıkları yok sayarak sağlıklı bir gelecek inşa edemeyiz. Ancak ve ancak geçmişle yüzleşmekle, suçlarıyla hesaplaşmakla, yaralarını sağaltmakla beyaz bir sayfa açabiliriz."
"12 Eylül darbecileri yargılansın; çünkü demokrasi gerçekten korunacaksa bunun başlangıç noktası hiçbir kuruma 'kuralları çiğneme' yani ' suç işleme özgürlüğü' nün tanınmamasıdır. Çünkü müeyyidesi olmayan her suç, her zaman yeniden işlenmeye açıktır."
"Darbenin 30. yılında eli kanlı 12 Eylül darbecileri ve darbe döneminin tüm görevlilerini yargılama mücadelemiz sürüyor. Bir dönemle, bir zihniyetle, bir tarihle hesaplaşıyoruz."
Çevik kuvvet polislerinin çevrelediği yaklaşık 60 kişilik grubun basın açıklamasının ardından 15 dakikalık oturma eylemi yapıldı.
Yeşildere: İnsanlık suçlarında zamanaşımı olmaz
bianet'in görüştüğü Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Yeşildere, 12 Eylül'de yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Ben aslında 68 kuşağındanım. 12 Eylül döneminde Asistanlar Birliği ve Türkiye Mezunları Derneği'ne (TÜMED) üyeydim. Darbe sırasında bu birliklerin hepsi lağvedildi. Herkes gözaltına alındı. Yurtdışı yasağı kondu. Hepimiz güvenlik soruşturmaları adı altında bir dizi işkenceden, sorgudan geçtik. Birçok öğretim üyesi 1402 sayılı kanun kapsamında üniversiteden atıldı. Ben de üniversiteden ayrılmak zorunda kaldım."
Geçici 15. maddenin kaldırılmasının ülkeye "onarıcı adalet" getireceğini söyleyen Yeşildere, insanlık suçlarında zamanaşımının olmayacağını belirtti ve ekledi:
"12 Eylül döneminde tüm eziyet çekenlere, işkence görenlere, okuyamayanlara, işsiz kalanlara, yakınlarını kaybedenlere karşı devletin sorumluluğu vardır. Birçok insan köylerini, yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Bu tür suçların üstünden uzun zaman geçse de devletin sorumluluğu bitmez. Darbecilerin yargılanması hiçbir şeyi geri getirmez ama en azından manevi açıdan insanların kalplerini onarır. Bunu gerçekleştirmek için hep birlikte hareket etmelidir. Örneğin, 12 Eylül mağdurları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gidebilir."
12 Eylül darbesinde sadece askerleri suçlu görmenin mantıklı olmadığını savunan Yeşildere, darbe anayasacılarının, devlet çalışanlarının, belediyelerin, üst düzey bürokratların, Milli Güvenlik Konseyi (MGK) üyelerinin, işkenceci komutanların hepsinin suçlu olduğunu belirtti. Tüm bu sorumluların isimlerinin ortaya çıkarılıp yargılanmaları için mağdurları birlik olmaya çağırdı.
12 Eylül eylemleri devam edecek
Tanrıkulu gelecek günlerde yapacakları eylemlerin programını da açıkladı: 10 Eylül saat 18:00 de Taksimden Tünele yürüyüş, 13 Eylül saat 12:30 da Sultanahmet Adliyesi önünde toplanma ve 19 Eylül saat 13:00'te Kadıköy Meydanı'nda bir miting düzenlenecek.
Bugünkü eylemi düzenleyen ve katılan örgütler şöyle:
78'liler Girişimi, EHP, İHD, BDP, DBH, Sosyalist Parti, Halkevleri, ÖDP İstanbul İl, HAK-PAR, TBİP, TÖP, ESP, Sosyalist Gelecek, DİP Girişimi, EDP, Sosyalist Parti, SDP, Çıracılar Derneği, DÖH, SODAP, EMEP, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Göç Der, YAKAY DER, EMEKLİ SEN, Türkiye Gerçeği, TUAD, SODEV, İstanbul Tabipler Odası, Yeşil ve Sol, Gökkuşağı, SBH, KESK/İst. Şubeler Platformu, Dersim Dernekleri Federasyonu, UNİVDER, Karşı Sanat Çalışmaları, Yaşam Ağacı Derneği. (SA/TK)